Braunijam (piedodiet valodnieki, bet es nespēju šo kūku nosaukt savādāk) ir simts un viena recepte – katrs gardēdis ir atradis savu variantu kāds tam garšo vislabāk. Šoreiz es gatavoju mazliet neierastāku variantu – biešu brauniju un bez miltiem.
Manuprāt, pats svarīgākais ir brauniju nepārcept, jo tam ir jābūt tādam šokolādīgi mitram. Vismaz man tāds garšo vislabāk. Iepriecinu visus tos, kas skaita kalorijas vai kāda iemesla dēļ uzturā nevar lietot glutēnu saturošus produktus, jo kūkai nav pievienoti milti.
Un vēl kas- veselīgās bietes tiek viltīgi pievienotas šajā gardajā kūkā, par kuras klātesamību daudzi ēdāji pat nenojautīs.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”
Nepieciešams:
- 2 nelielas svaigas bietes (apmēram 230 g)
- 150 g mandeļu milti (var arī vienkārši pievienot blanšētas un samaltas mandeles)
- 30 g kokosriekstu eļļa (apmēram kādas 3 tējk.)
- 80 g brūnais cukurs
- 4 vidēja izmēra vai 3 lielas olas
- 2 tējk. medus
- 2– 3 tējk. kļavas sīrups
- 1 tējk. cepamais pulveris
- 1 tējk. vaniļas cukurs
- 30 g kakao
- 150 g tumšā šokolāde
- Uz smalkas rīves sarīvē bietes vai sablendē virtuves kombainā. Liek bļodā, pievieno olas, cukuru un samaisa. Pievieno mandeļu miltus, medu, kļavu sīrupu, kakao pulveri, vaniļas cukuru un visu samaisa.
- Izkausē šokolādi un kokosriekstu eļļu ūdens tvaikos (metāla bļodu ar šokolādi liek virs katliņa, kurā vārās ūdens. Ūdens nedrīkst saskarties ar bļodu, kurā ir šokolāde). Tad atliek malā, lai nedaudz atdziest. Mīklai pievieno izkausēto šokolādi un kokosriekstu eļļu. Visu vēlreiz izmaisa.
- Liek sagatavoto mīklu cepamajā formā (man bija aptuveni 20 x 20 cm), liek iepriekš sakarsētā krāsnī 170 – 180 C grādos un cep 20 – 30 min (skatoties kādas cepeškrāsns īpatnības katram ir ).
- Gatavību pārbauda ar koka irbulīti, iedurot kūkas vidū. Ja ārā nāk principā sauss, tad kūka gatava. Tikai nenokavējiet to mirkli, kad kūka ir gatava, lai to nepārceptu!
Dzīve nav medus maize, neņem ļaunā, bet šitā pagaidām ir vienīgā kūka,kas man negaršo, sorry!
Bet bietes vispār man garšo ,pat ļoti, tikai ne šajā salikumā!
Esi taisijusi? 🙂 Jo šo kūku ēda pat mans brālēns, kas ar bietēm ir ļoti uz Jūs un lika pat savai draudzenei no manis recepti paņemt 😀