Ko darīt ar vārītām olām pēc Lieldienām? Ātrākais to apēšanas veids – pagatavot salātus, ko var ēst tāpat, gan arī likt uz grauzdētām maizītēm. Iesaku pagatavot sātīgi veselīgos olu un avokado salātus, ko likt uz maizītēm. Derēs arī gadījumā, ka kādreiz sagribas vienkāršus un viegli pagatavojamus salātus, neatkarīgi no tā, ir bijuši kādi svētki vai nē 🙂
Šis, protams, ir tikai viens no olu salātu variantiem. Salātiem var pievienot arī smalki sagrieztu svaigu gurķi un/ vai uz smalkās rīves sarīvētu nelielu gabalu svaigas selerijas kāta. Manuprāt, tā salātiem dod nedaudz citādāku (pozitīvā ziņā) garšu, kas atšķir to no citiem, ierastākiem olu salātiem.
Salātu daudzums receptē nav pārāk liels, jo es tos gatavoju likšanai uz grauzdētām maizītēm, bet droši varat palielināt sastāvdaļu apmēru atbilstoši ēdāju un pāri palikušo olu skaitam.
Nepieciešams:
- 5 cieti vārītas olas
- 1 liels un gatavs avokado (vai 2 mazāki)
- 1.5 – 2 ēd.k. svaigi spiesta citronu sula
- neliela sauja smalki sasmalcināti zaļumi (svaigi lociņi, dilles, pētersīļi), bet droši var likt vairāk
- 2 ēd.k. turku vai grieķu bezpiedevu jogurts (var likt arī skābo krējumu)
- 1 tējk. stiprās sinepes (vai nedaudz vairāk, ja gribās pikantākus salātus)
- krietna šķipsna sāls (vai pēc garšas)
- šķipsna svaigi malti pipari
- zaļumi – dekorēšanai (šajā gadījumā mikrozaļumi – bildē ir redzami sinepju sēklu dīgsti)
P.S. salātiem var pievienot arī tikai majonēzi, ko viegli var pagatavot pats
- Olas notīra no čaumalām un ar dakšiņu saspaida vai ar nazi smalki sakapā viendabīgā masā. Tāpat ar dakšu saspaida vai mazos gabaliņos sagriež avokado. Visu liek bļodā. Pievieno smalki sagrieztus zaļumus (es izmantoju lociņus, dilles un pētersīļus).
- Bļodā pie pārējām sastāvdaļām liek citrona sulu, jogurtu vai skābo krējumu (vai arī majonēzi), kā arī sinepes, sāli un piparus. Visu samaisa viendabīgā masā. Pagaršo un pieliek vēl garšvielas, ja nepieciešams.
- Ēd kā salātus vai arī liek uz grauzdētām maizītēm, kā to daru es.
- Pasniedz rotātus ar zaļumiem. Skaisti izskatīsies dekorējums ar mikrozaļumiem.