Rupjmaizes kārtojums

Klasiku klasika- rupjmaizes kārtojums. Tipisks latviešu virtuves deserts, kas apvieno sevī Latvijai tik tradicionālo rupjmaizi, kuru, kā redzams, var lietot arī desertu pagatavošanā. Ārkārtīgi vienkāršs, bet tajā pašā laikā gards deserts, ar kuru esmu cienājusi arī savus ārzemju viesus un visi kā viens to ir atzinīgi novērtējuši. Jā, varbūt kādam šķiet neparasts, bet mums, latviešiem, tas ir pierasts garšu salikums.

Lielisks deserts valsts svētkos.

Nepieciešams:

  • 5 šķēles rupjmaize (es ņēmu Ķelmēnu) vai rudzu rīvmaize
  • 300 ml saldais krējums
  • 300- 400 g svaigas dzērvenes (vai dzērveņu ievārījums) vai/ un brūklenes
  • 1 tējk. kanēlis
  • 1 tējk. pūdercukurs
  • 2- 3 ēd.k. cukurs (ja lieto svaigas ogas)
  • 2 ēd.k. šķidrs medus
  1. Rupjmaizi sagriez nelielos gabalos un apgrauzdē cepeškrāsnī. Pēc tam samaļ gaļas mašīnā vai sablendē virtuves kombainā. Ja jums jau ir gatava rīvmaize, tad šis process vienkāršojas- atliek tikai rīvmaizi mazliet apgrauzdēt uz sausas pannas. Rupjmaizei pievieno kanēli un pūdercukuru. Visu samaisa.
  2. Svaigās dzērvenes (ja gadījumā nav gatava ievārījuma) sablendē ar cukuru. Ja grib saldāku ievārījumu, pievieno vēl cukuru. Saldo krējumu saputo un kad tas gandrīz gatavs- pievieno medu. Saputo stingrās putās.
  3. Deserta trauciņos pirmo kārtu liek sablendētās ogas, tad mazliet sasmalcināto rupjmaizi (zināšanai- rupjmaizes kārtu nevajadzētu likt pārāk biezu, jo tā kārtīgi nesavilksies), tad putukrējumu un tā turpina līdz trauks ir pilns, pabeidzot ar putukrējuma kārtiņu.
  4. Liek vēsā vietā vismaz uz pāris stundām ievilkties.
6
1 174

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.