Gada aukstākajā laikā man arvien vairāk kārojas zupas. Izmantojot vietējo dārzeņu piedāvājumu, var pagatavot daudz un dažādas zupas. Šoreiz piedāvājumā ķirbju un burkānu zupa.
Burkānu un ķirbja proporcijas var būt dažādas, cik nu katru reizi mājās ir atrodami šie produkti. Ja nu ķirbis nav tas mīļākais dārzenis, tad to zupai var pievienot mazāk.
Kā lieliska piedeva ir gardas tītara gaļas bumbiņas jeb frikadelītes. Veģetārieši var tās nelikt, bet zupu papildināt, piemēram, ar maizes grauzdiņiem.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”
Nepieciešams:
- 1,5 – 2 litri dārzeņu buljons
- 6 – 8 vidēji burkāni
- 400 g svaigs ķirbis (var izmantot arī ķirbju biezeni)
- 1 vidējs sīpols vai neliels puravs (var likt arī abus)
- 1 – 2 ķiploka daiviņas
- ½ tējk. svaigi malts muskatrieksts
- Sāls, pipari – pēc garšas
- Eļļa cepšanai
- 100 – 200 ml saldais krējums (ja vēlas tādu sātīgāku)
Gaļas bumbiņām:
- 400- 450 g malta tītara gaļa (man bija no tītara šķiņķa)
- 1 ola
- apmēram 1 -2 ēd.k. vai mazliet vairāk rīvmaize vai milti (bez kaudzes)
- 1 tējk. kaltēts oregano (nav obligāti)
- apmēram sauja sasmalcinātu pētersīļu (var likt arī citus zaļumus)
- 1 ēd.k. bezpiedevu jogurts
- 1 liela vai 2 nelielas ķiploka daiviņas (caur ķiplokspiedi izpiests vai smalki sakapāts)
- apmēram 3 ēd.k. rīvēts Parmezāna siers (vai kāds cits cietais siers)
- sāls un pipari pēc garšas
- Katlā (sakarsētā eļļā) uz mazas uguns sautē vidēji smalki sagrieztu sīpolu (vai puravu, vai abus) līdz tas caurspīdīgs un gandrīz mīksts.
- Tad pieliek vidēji smalki sagrieztu ķiploku un pacep vēl pāris minūtes. Tad liek klāt ripiņās sagrieztus burkānus, kubiciņos sagrieztu ķirbi, malto muskatriekstu un visu mazliet apcep.
- Lej klāt karstu buljonu un uz vidējas uguns vāra kamēr burkāni mīksti (ķirbji būs pa šo laiku jau noteikti pavisam mīksti, jo tie daudz ātrāk izvārās).
- Kamēr zupa vārās, tikmēr sagatavo gaļas bumbiņu masu – vienkārši visas sastāvdaļas kārtīgi samaisot kopā. No masas veido mazas apaļas bumbiņas. Bumbiņas var cept cepeškrāsnī, uz pannas vai arī var vārīt (kā to darīju es) – citā katliņā vārošā ūdenī liek bumbiņas un vāra līdz bumbiņas ir uzpeldējušas ūdens virspusē un vidū vairs nav jēlas.
- Ņem zupu nost no uguns un visu sablenderē. Ja lieto saldo krējumu, tad var pievienot arī to un vēlreiz mazliet uzvāra zupu.
- Pasniedz ar zaļumiem un iekšā ieliktām tītara gaļas bumbiņām.
276