Pastēti mēs kalsiski iedomājamies kā kaut ko tādu, kas ir gatavots no dzīvnieku vai putnu aknām. Bet šoreiz piedāvājumā gaileņu pastēte. Ar šo recepti gribu parādīt, ka pastēti var ēst arī tie, kas dzīvnieku izcelsmes produktus nelieto.
Latvieši ir sēņotāju tauta – tā man gribētos teikt, jo rudenī, kad mežā parādās sēnes, tad sēņot dodas arī tie, kas parasti īpaši uz mežu neraujas. Ja mežs ir pārāk tālu vai nav iespējas tur tikt, tad gailenes jānopērk tirgū. Gaileņu vietā varat lietot arī citas sēnes, piemēram, šampinjonus.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- apmēram 400 g svaigas gailenes (sacepot man bija ap 200 g)
- 1 vidējs sīpols
- 2 -3 ķiploka daiviņas
- 100 ml saldais krējums
- 1 tējk. brendijs vai konjaks (bet nav obligāti)
- 1 timiāna zariņš (noplucināt tikai lapiņas)
- 1 lauru lapa
- 1/2 apelsīna sula (ja vēlas interesantāku garšu, bet nav obligāti)
- Sāls, pipari pēc garšas
- Eļļa vai sviests cepšanai
- Sakarsētā eļļā vai sviestā uz pannas liek vidēji smalki sagrieztas gailenes un cep kamēr no sēnēm nākušais šķidrums ir iztvaikojis.
- Tad noņem no pannas un uz tās pašas pannas eļļā vai sviestā apcep vidēji smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, kamēr gandrīz mīksti.
- Pievieno sēnes, lauru lapu, svaigā timiānu lapiņas un visu izmaisa. Tad pievieno brendiju un pēc mirkļa arī apelsīnu sulu – ja to lieto un cepot maisa pāris minūtes līdz alkohols iztvaiko, ēdienam atstājot nelielu garšas niansi no pievienotā brendija.
- Pievieno saldo krējumu un visu mazliet pasautē.
- Tad sēnes liek bļodā, pievieno garšvielas un ar rokas blenderi sablendē.
- Masu kārto mazos trauciņos, nosedz ar pārtikas plēvi, lai pastēte neapkalst (var pārliet pastēti ar nelielu kausēta sviesta kārtu, lai veidojas vāciņš) un liek ledusskapī atdzist vismaz pāris stundas.
- Labi garšos uz rupjmaizes, grauzdiņa vai sausmaizītes.
1 220