Vistu aknu pastēte ar saulespuķu sēklām

Kas reiz pagaršos paštaisītu pastēti, tam vairs roka necelsies to pirkt veikalā. Vistu aknu pastēte ar saulespuķu sēklām ir ļoti vienkārši un viegli pagatavojama. Un vēl viens pozitīvs aspekts – vienmēr būs zināms, kādas sastāvdaļas tur pievienotas, ko ne vienmēr var teikt par veikalā pērkamajām.

Šajā reizē es izdomāju mazliet eksperimentēt, pievienojot grauzdētas saulespuķu sēklas, kas man ļoti garšo un kuras mēdzu ēst vienkārši tāpat vai likt pie salātiem.

Gatavojot pastēti, ir svarīgi nepārcept aknas, jo tad tās būs sausas un pastēte nesanāks vijīga un maiga, bet gan graudaina.

Nepieciešams:

  • 450 – 500 g vistu aknas
  • 1 neliels burkāns
  • 1 neliels selerijas kāts vai neliela pētersīļa sakne
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 3 – 4 ķiploka daiviņas
  • 150 – 180 ml saldais krējums vai arī gaļas vai dārzeņu buljons
  • 50 – 80 g sviests
  • pipari, sāls – pēc garšas (apmēram tāda krietna šķipsna sāls un nedaudz pipari)
  • krietna šķipsna svaiga vai kaltēta timiāna
  • naža gals malts muskatrieksts (nav obligāti)
  • 80 – 120 g saulespuķu sēklas
  • eļļa un nedaudz sviests – cepšanai
  1. Uz sausas pannas apcep saulespuķu sēklas, mazliet atdzesē (tās var pagatavot arī iepriekšējā dienā).
  2. Uz karstas pannas, kur uzlieta nedaudz eļļa un nedaudz sviests, apcep smalki sagrieztus sīpolus, kamēr tie zeltaini caurspīdīgi – pāris minūtes. Kad sīpoli mīksti, tad pievieno sasmalcinātus ķiplokus, smalki sagrieztu selerijas kātu, uz rupjas rīves sarīvētu burkānu un cep vēl pāris minūtes. Noņem no pannas un liek nelielā katliņā, kurā tiks gatavota pastēte.
  3. Vistu aknas nosusina un nogriež liekās cīpslas, asinsvadus utml.
  4. Uz tās pašas pannas, kur cepa dārzeņus, uzlej vēl pavisam nedaudz eļļas/ sviesta un apcep vistu aknas karstā pannā apmēram 3 min no katras puses tā, lai akniņu vidū būtu neliels sārtums (tad saglabāsies aknu sulīgums). Ja aknas pārceps, tad tās būs sausas.
  5. Liek katliņā, pievieno buljonu vai saldo krējumu un ļauj apmēram 2 minūtes sautēties. Tad pievieno saceptos dārzeņus – sīpolus, ķiplokus utt., timiānu un uz vidējas uguns sautē apmēram 10 – 15 min.
  6. Kad aknas gatavas, tās noņem no uguns, dažas minūtes atdzesē un sablendē. Pagaršo un pievieno sāli/ piparus pēc garšas. Tad pievieno sviestu un visu vēlreiz sablendē. Ja vēlas pavisam viendabīgu un gaisīgu pastēti, tad gatavo masu izberž caur sietu (es gan parasti tā nedaru 🙂 ).
  7. Pastētē iemaisa saulespuķu sēklas (nedaudz var atstāt pasniegšanai) un gatavs!
  8. Masa būs diezgan šķidra, bet tā kļūs cietāka, tiklīdz atdzisīs. Gatavo pastēti liek trauciņos, nedaudz atdzesē (siltus traukus ledusskapī nevajag likt!) un tad liek ledusskapī pilnībā atdzist.
  9. Ja bļodai nav vāka, tad pastēti pārlej ar izkausētu sviestu. Tādā veidā pastētei veidojas vāciņš un pastēte neapkalst.

Padoms! Pastēte vislabāk garšos nevis izņemta tikko no ledusskapja, bet istabas temperatūrā.

9
1 224

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.