Cūku pupas man asociējas ar bērnību, kad tikko nolasītas, tās tika liktas lielā, pat milzīgā katlā un vārītas stundu vai vairāk. Un tad pavisam karstas lupinātas ārā no pākstīm. Mmm, cik gardi… Tā kā man gribējās kaut ko savādāku, tad tapa cūku pupu pastēte.
Viens no iemesliem bija arī tas, ka saklausījos no savas draudzenes sajūsmas pilnos tekstus par šo uzkodas variantu. Tad nu piedāvāju savu versiju par cūku pupu pastēti.
Šī pastēte ir kaut kas līdzīgs tādam ēdienam kā humuss, ko gatavo no turku zirņiem, bet latviskā versija.
Nepieciešams:
- 400 – 500 g izlobītas cūku pupas
- 1 neliela ķiploka daiva (va pat pusi no daiviņas)
- 20- 30 ml olīveļļa (var arī iztikt bez šīs sastāvdaļas)
- svaigi malti pipari, sāls pēc garšas
- Cūku pupas novāra sālsūdenī. Atdzesē mazliet un izloba no miziņām. Gatavo masu sablenderē vai samaļ gaļas mašīnā. Pievieno caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku, pieliek garšvielas un mazliet olīveļļas. Eļļu pievieno, ja masa liekas pārāk bieza. Gatavs!
- Pasniedz ar grauzdētu ciabatas vai graudu maizi.
Padoms! Ar ķiploku pievienošanu tā uzmanīgi, jo man pirmajā reizē mazliet par daudz tas ķiploks likās, kaut arī pievienoju tikai vienu daiviņu.
2
287