Gaileņu grubotto

Par grubotto jeb pēc risotto principa gatavotas grūbas biju dzirdējusi labas atsauksmes un tāpēc izdomāju pamēģināt pati to pagatavot, tāpēc tapa gaileņu grubotto. Parasti risotto gatavo no rīsiem. Tiem, kas vēl nav pamēģinājuši to gatavot, varu teikt, ka tas nav nemaz tik sarežģīti. Vienkārši tas ir tāds ēdiens, kuru nevar tā vienkārši atstāt uz plīts, jo risotto prasa nedalītu uzmanību.

Ko tur liegties- burvīgs un sātīgs ēdiens. Grūbas pamazām kļūst arvien populārākas, par ko tikai priecājos, jo tā ir laba alternatīva tik pierastajiem rīsiem vai griķiem.

No receptē minētā daudzuma sanāk apmēram 4 vidējas porcijas.

Nepieciešams:

  • 300 g grūbas
  • 50- 100 g ceptas gailenes
  • 1 sīpols
  • 150 ml baltvīns
  • olīveļļa (cepšanai)
  • 50 g sviests
  • 50- 100 g Parmezāna siers (smalki sarīvēts)
  • šķipsna timiāns (vislabāk pievienot no pāris zariņiem svaiga timiāna nobraucītas lapiņas)
  • sāls, svaigi malti pipari pēc garšas
  • 1- 1,5 l dārzeņu buljons
  1. Grūbas noskalo līdz skalojamais ūdens ir tīrs, tad pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz pāris stundām mērcēties.
    Sīpolu sīki sagriež. Olīveļļu lej iekšā katlā (kur tiks gatavots risotto), pievieno sīpolus  un uz mazas uguns sautē līdz tie caurspīdīgi.
  2. No grūbām nolej ūdeni un ber katlā pie sīpoliem un samaisa. Pielej vīnu un maisa līdz  alkohols iztvaikojis (pāris minūtes). Tad pielej mazliet buljona (der arī no buljona kubiņa gatavotais buljons, es izmantoju bio buljona kubiņu, ko starp citu var nopirkt arī Rimi), samaisa un uz lēnas uguns turpina sautēt. Kad buljons uzsūcies grūbās, pieliek gailenes, timiānu un vēlreiz visu samaisa.
  3. Buljonu turpina liet klāt pa pusglāzei vai glāzei, bet tikai tad, kad iepriekšējais buljons jau uzsūcies Noteikti ik pa laikam risotto apmaisa, lai nepiedeg.
  4. Gatavošanas laiks pēc šāda scenārija ir apmēram pusstunda vai stunda, kamēr grūbas mīkstas. Parasti grūbām ir jābūt tādām pusmīkstām nevis pavisam mīkstām, bet to jau tad katrs pēc savas gaumes skatās.
  5. Beigās pievieno sarīvēto Parmezāna sieru, sviestu, sāli un svaigi (!) maltus piparus. Visu izmaisa un risotto gatavs!
2
444

1 Komentārs

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.