Turku zirņu un lēcu zupa ir sātīga, tumīga un garda. Tiem, kas vēl nav nogaršojuši turku zirņus, noteikti iesaku pagaršot! No tiem var pagatavot humusu, likt salātos, kā arī ēst tāpat- vienkārši izvārītus. Protams, tos var arī pievienot zupām.
Turku zirņus dēvē par augstvērtīgākajiem pākšaugiem pasaulē, jo to sastāvā esošais olbaltumvielu sastāvs ir līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām, kas nozīmē, ka šī varētu būt ideāla zupa gavēņa laikā.
* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 1 sīpols, sasmalcināts
- 4 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
- 1 liels burkāns, kubiņos
- ½ – 1 tējk. kūpinātas paprikas pulveris
- 1 tējk. kumīna (romiešu ķimenes)
- 1- 1,5 litrs dārzeņu vai vistas buljona (vislabāk pagatavot pašam)
- 400 g bundža gabaliņos sagrieztu tomātu
- 100 g sarkanās lēcas
- ½ tējk. kaltēta timiāna
- 2 lauru lapas
- 2 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 tējkarote sāls
- ¼ tējk. maltu melno piparu
- 300 – 350 g vārīti vai konservēti turku zirņi
- 100 – 200 g saldēti vai svaigi zirnīši
- dažādi zaļumi pēc izvēles
- Lielā katlā, uzkarsē olīveļļu (uz vidējas uguns). Pievieno sīpolus un cep, ik pa laikam apmaisot līdz tie ir mīksti (apmēram 5 minūtes).
- Pievieno ķiploku, burkānu, kūpināto papriku, kumīnu un visu apcep visu laiku maisot (apmēram 2 minūtes). Skatieties, lai ķiploki nepaliek pārāk brūni, jo tad tie būs rūgti!
- Pievieno buljonu, tomātus, sarkanās lēcas, timiānu, lauru lapas, sāli, piparus un uz mazas uguns turpiniet vāriet aptuveni 10 min (katlam uzlieciet vāku). Pievieno turku zirņus un vārā vēl kādas 10 minūtes.
- No katla nosmeļ apmēram 2 – 3 zupas kausiņus zupas un sablenderē. Pievienojiet sablendēto zupu atpakaļ katlā un samaisa. Pievieno zaļos zirnīšus un zaļumus. Mazliet pavāra un gatavs!
P.S. Ja vēlaties, lai zupa būtu biezāka jeb tumīgāka, sablenderējiet lielāku zupas daudzumu.
4 774
Ļoti garšīga zupiņa. Taisīšu bieži. Tikai bez svaigajiem zirņiem. Liekas, ka labi iet klāt arī rīsi.
Liels prieks dzirdēt, ka garšoja 🙂 Pati arī gatavoju šo zupu diezgan bieži 😉
Garšīgi, sātīgi. Paldies! Papildināšu savu ēdienkarti.
Lieliski 🙂 Dažādība ēdienkartē ir vajadzīga