Grissini ir viena no itāļu virtuves uzkodām, kuras pasniedz kā aperitīvu pirms galvenās ēdienreizes. Mūsu izpratnē tie ir gareni maizes salmiņi un ir resnāki par mūsu tik ierastajiem Rīgas salmiņiem. Tos var gatavot arī ar dažādiem zaļumiem vai sēkliņām, kas bagātinās standziņu garšu. Es gatavoju ar smalki sakapātu svaigu timiānu un rozmarīnu, un jāsaka kā ir- lieliski! 🙂 Un process nav tik sarežģīts kā sākumā varētu likties.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 250 g milti
- 100 – 125 ml silts ūdens
- 5 g sausais raugs (nepilna ēdamkarote)
- 2 ēd.k olīveļļa
- ½ tējk. cukurs
- 1 tējk. sāls
- svaigi zaļumi- timiāns, rozmarīns, ja vēlas
- pasniegšanai- prošuto
- Sajauc miltus, sauso raugu. Maisījuma vidū lej silto ūdeni (sākumā pievieno 100 ml, ja šķiet, ka vajag vēl- pielej atlikušos 25 ml), cukuru, sāli un eļļu. Visu mīca ar rokām, līdz masa viendabīga un nelīp pie rokām. Tad no mīklas izveido apaļu bumbu- pārsmērē ar olīveļļu un liek siltā vietā raudzēt vismaz stundu vai kamēr mīkla ir kļuvusi 2 reizes lielāka.
- Kad mīkla uzrūgusi, sadala 4 daļās, mazliet izrullē un sagriež garenās apmēram 1 – 2 cm strēmelēs. Katru mīklas strēmeli mazliet pastiep un izrullē ar rokām to apmēram 0.5 cm diametrā un tik garu, lai ietilpst jūsu izvēlētajā pannā. Ja vēlas izmantot zaļumus, tad pirms rullēšanas mīklas strēmeli pārkaisa ar nedaudz smalki sakapātiem svaigiem zaļumiem vai citām piedevām un izrullē.
- Cep 170 grādos apmēram 10- 15 min vai kamēr grissini ir gaiši brūni. Pasniedz kopā ar prošuto, aptinot to ap katru grissini.
657