Absolūti elementāri pagatavojami gardumi, it īpaši tad, ja kārtaino mīklu pērk veikalā. Mūsu mājās austiņas parasti pazūd rekordātrumā- tā, ka vienmēr prasa izcep papildus porciju!
Var cept klasiskās austiņas- ar cukuru un kanēli, ko esmu arī darījusi, bet šoreiz radās vēlme mazliet eksperimentēt. Un rezultāts- lielisks! Ar āboliem austiņas sanāk mazliet mīkstākas nekā klasiskās.
Nepieciešams:
- 500 g saldēta kārtainā mīkla* (bezrauga)
- 1 tējk. kanēlis
- 6 ēd.k. cukurs
- 2 ēd.k. ābolu biezenis bez cukura (ja liek ievārījumu vai biezeni ar cukuru, tad cukura daudzumu samazināt)
- Kārtaino mīklu atlaidina. Sajauc atsevišķā traukā kanēli ar cukuru. Ņem vienu mīklas plāksni, izrullē mazliet. Pārkaisa ar cukura- kanēļa maisījumu un vēlreiz viegli rullējot it kā ierullē cukuru un kanēli mīklā. Pagriež mīklu otrādi un dara tāpat kā rakstīts iepriekš- cukura maisījums + ierullēšana mīklā.
- Austiņu veidošana. Mīklu pārziež ļoti plānā kārtiņā ar nepilnu ēdamkaroti ābolu biezeņa. Mīklas garākās malas loka uz iekšu vienu otrai pretī līdz tās satiekas. Parasti sanāk no abām pusēm nolocīt 3 reizes, ik reizi aptuveni 3 cm. Pie katra locījuma, mīklu pārkaisa ar cukura/kanēļa maisījumu un ar mīklas rulli nedaudz ierullē to mīklā. Tad savieno abus locījumus un vēlreiz pārkaisa ar cukura maisījumu+ ierullē to mīklā.
- Izveidojušos mīklas ruleti sagriež aptuveni 1- 1,5 cm gabaliņos un liek ledusskapī 15 min atpūsties. Pēc tam kārto uz cepešpannas diezgan lielā attālumā (aptuveni 5 cm vai vairāk) vienu no otras, jo cepšanās laikā tās izpletīsies.
- Cep 180 grādos, kamēr ir gaiši brūnas, aptuveni 10-15 min.
* es izmantoju Tešlas kārtaino mīklu zilajā iepakojumā, kurā ir 2 lielas mīklas plāksnes (katra pa 250 g), kas manuprāt ir ļoti ērti, gatavojot tieši austiņas.
380
Pingback: Ko dāvināt Ziemassvētkos? - Liene Gatavo