Cigoriņu saldējums

Iespējams neticēsiet, bet pašam pagatavot saldējumu ir pavisam vienkārši pat tad, ja jums nav saldējuma mašīnas. Ir nepieciešamas tikai kvalitatīvas izejvielas un mazliet laika. Ko tu teiktu par cigoriņu saldējumu?

Esmu gatavojusi dažāda veida saldējumus un cigoriņu saldējums ir viens no maniem mīļākajiem saldējumiem, kuru ir atzinīgi novērtējuši visi, kas to ir pagaršojuši. Recepti man iedeva viena draudzene, kurai saku milzīgu paldies 🙂

Nepieciešams:

  • 1 litrs saldais krējums (35%)
  • apmēram 250- 300 g cukurs (pēc garšas)
  • 1 glāze maltas cigoriņu kafijas “Alīda”
  • 2 ēd.k. kartupeļu milti (bez kaudzes)
  • šķipsna svaigi malti melnie pipari
  • nepilna 1 glāze piena + 2.ēd.k.
  1. Katlā lej nepilnu glāzi piena, ieber kafiju, melnos piparus un cukuru. Nedaudz uzsilda. Tad pievieno pienā izšķīdinātus kartupeļu miltus (krūzītē ielej apmēram 1 – 2 ēd.k. piena). Izmaisa un katliņu noņem no uguns. Paņem sietiņu un izkāš kafiju. Atdzesē.
  2. Kad kafija gandrīz atdzisusi, saputo saldo krējumu mīkstās putās t.i. gandrīz gatavu – tā, ka liekas, ka vēl mazliet vajadzētu uzputot, lai būtu gatavs. Uzputotajā krējuma viegli iemaisa atdzisušo kafiju, kamēr sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās.
  3. Ņem lēzenu trauku un lej iekšā gatavo masu. Liek saldētavā. Un tagad pats svarīgākais visā procesā- saldējuma maisīšana! Ar putuslotiņu ik pēc pusstundas (vai ik pēc 40 min. vai stundas- atkarībā no  saldētavas) apmaisa saldējumu. Un tā vēl kādas 2- 3 reizes līdz saldējums pilnībā sasalis. Tas arī viss!

* recepte aizgūta no Mārtiņa Rītiņa, mazliet koriģējot sastāvdaļu proporcijas

4
348

2 Komentāri

  1. Kristīne 14/10/2011 at 07:54

    Uzzinot, ka Liene māk uztaisīt cigoriņu saldējumu-gandrīz pusgadu lūdzu viņu to pagatavot, lai var nogaršot… Garša bija ka Druvas saldējumam no bērnības …
    Nesen nolēmu pati pagatavot to, lai palutinātu bērnus… Nu ko varu pateikt: pirms ielikt massu ledusskapī, es jau biju gatava to apēst… Gatavoju vēlu vakarā, tapēc daudz laika maisīšanai man neatlika, tikai divas reizes samaisīju. Rezultātā nedabūju tik elastīgu massu, ka gribētos. Tāpēc visiem iesaku stingri pieturēties pie receptes un ievērot ieteikumus, it īpaši par maisīšanu!
    Saldējumu novērtēja visi, pat vīrs, kas neaizraujās ar saldumiem!

    Atbildēt
  2. Agnese Cimuška 15/11/2011 at 08:37

    Šis ir gard;akais saldējums ever! Arī iesaku maisīt pēc iespējas biežāk. Man tas neatgādina bērnības Druvas saldējumu, jo šim nelīdzinās neviens:) Paldies Lienei par recepti.

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.