Mājās vārīts iebiezinātais piens. Vai tiešām to var pagatavot katrs pats? Protams! Vārītu iebiezinātu pienu bundžās šobrīd var nopirkt gandrīz ikvienā veikalā. Bet agrāk, manā bērnībā, tas īsti nebija iespējams. Tāpēc, ja gribēja pildīt cepumus “Riekstiņi” ar garšīgo pildījumu, tad vajadzēja vārīt pašiem. Mājās vārīta iebiezināta piena gatavošanas process ir gana vienkāršs, taču ir jāievēro daži būtiski nosacījumi, lai iebiezinātā piena bundža kārtīgi izvārītos un, jā, nepārsprāgtu 🙂 Dažkārt gadās, ka veikalā vārīts iebiezinātais piens nav nopērkams, tad ir labi zināt, ka to var pagatavot pats.
Vārītu iebiezinātu pienu ar cukuru lieto cepumu “Riekstiņi” pildījumam vai citos desertos, vai arī pievieno kūku krēmam vai kā pildījumu mafiniem. Bet zinu dažus, kas vārīto krēmu var ēst tāpat.
Nepieciešams:
- 1 metāla bundža (395 g) iebiezināts piens ar cukuru
- paliels katls un ūdens vārīšanai
- Palielā katlā ielej ūdeni un ieliek katlā iebiezinātā piena bundžu. Bundžai ir pilnībā jābūt ūdenī. Šis ir ļoti svarīgi!
- Liek vārīties uz lielas uguns. Kad ūdens sāk burbuļot, tad nogriež plīts karstumu vai uguni ir iespējami mazāko jaudu, uzliek katlam vāku un vāra vismaz 2 stundas (tik ilgi es vārīju uz gāzes plīts). Ja gribas būt pavisam drošiem, tad vāra 2,5 stundas.
- Visu vārīšanās laiku bundžai ir jābūt pilnībā ūdenī, tāpēc ik pēc 30 min pārbauda, vai ūdens nav izvārījies. Ja tā, tad pielej klāt karstu (tikko uzvārītu) ūdeni. Ja neievērosiet šo punktu, tad diezgan droši var garantēt, ka bundža eksplodēs un mazākais ļaunums būs saplēsts katls un remontējama virtuve 🙂
- Kad vārīšanās laiks ir pagājis (es vārīju 2 stundas), noņem katlu no uguns un atstāj uz 30 min vai līdz pat stundai izvārīto bundžu atdzist.
- Tad, kad bundža ir pilnībā atdzisusi, tikai tad to var vērt vaļā.
- Lieto dažādu konditorejas izstrādājumu pildījumiem vai ēd tāpat ar karoti no bundžas kā našķi. Visbiežāk to lieto klasisko cepumu Riekstiņi pildījumā.