Cepumi “Žagariņi”

Cepumi žagariņi ir tas kārums, ko bērnībā man un brāļiem gatavoja vecmamma. Tie ierindojās vienā gardumu kategorijā ar eļļā ceptām biezpienu bumbiņām jeb pončikiem. Viennozīmīgi bērnības garša.

Izmēģināju dažādas receptes, bet beigu beigās esmu palikusi pie klasikas – vecmammas recepšu grāmatā atrastās. Jā, iespējams, nav pats veselīgākais saldums, bet reizēm jau drīkst, vai ne?

Nepieciešams:

  • 2 olas
  • 200 g cukurs (es parasti gan lieku mazāk – kādus 150 g)
  • 200 g skābais krējums
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 1 tējk. vaniļas cukurs
  • uz smalkas rīves rīvēta citrona miziņa (apmēram 1 tējk.)
  • apmēram 350 – 450 g milti
  • apmēram 700 – 1000 ml eļļas cepšanai
  1. Sakuļ olas ar cukuru un skābo krējumu, tad pieliek vaniļas cukuru, cepamo pulveri, citrona miziņu un miltus. Vēlreiz visu sajauc.  Sākumā pieliek apmēram 300 g miltus, sajauc un skatās, vai vēl nepieciešams. Ja nepieciešams, pievieno tik daudz miltu, lai mīkla neliptu pie rokām un būtu viegli rullējama.
  2. Kad mīkla gatava, uz galda virsmas izkaisa miltus un rullē mīklu apmēram 1 cm biezumā. Ja grib resnākus žagarus, tad nevajag plāni rullēt, jo cepoties cepumi piepūtīsies. Savukārt, ja grib smalkākus, rullē apmēram 0,5 cm biezumā. Mīklu sagriež garenās strēmelēs (apmēram 3 cm platas), tad šīs strēmeles sagriež rombos (apmēram 8 – 10 cm gari). Katra romba vidū, iegriež pavisam nelielu svītriņu (max 1 cm) un vienu no romba malām izvelk caur šo caurumu.
  3. Cep sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus. Atkarībā no katla lieluma, vienā porcijā cep pa 5 – 8 žagariņiem. Kad tie no abām pusēm brūni, ar putu karoti ņem ārā un liek uz papīra dvieļa, lai uzsūcas liekā eļļa. Pēc tam liek bļodā un pārkaisa ar pūdercukuru.

SVARĪGI! Cepumu cepšanās laiks ir ļoti ātrs, tāpēc labāk izveidot cepumu sagataves un tad tos cept.

4
220

2 Komentāri

  1. Marta 30/11/2018 at 10:14

    Uzreiz sajutu svētku noskaņu! 🙂

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *