Āboli un ābolu kūkas jau ierasta lieta, bet kur tad paliek bumbieris, īpaši rudeņos? Ceļu godā, lai parādītu, ka tas arī ir brīnišķīgs auglis, lai no tā ceptu kūkas. Tātad – bumbieru kūka ar drumstalām. Iepriekš šo recepti gatavoju ar ērkšķogām un izdevās lieliski. Tad mazliet piekoriģējot recepti, pagatavoju šo kūku ar bumbieriem. Kūku var uzglabāt slēgtā traukā vēsā vietā 2 līdz 3 dienas.
Starp citu, šo kūku var gatavot arī ar āboliem vai citiem augļiem un ogām.
Nepieciešams:
- 300 g milti
- 2 vidēji vai 1 liels bumbieris (apmēram 200 g nomizoti un bez serdēm)
- 2,5 tējk, cepamais pulveris
- 100 -120 g cukurs
- 1 liela ola (istabas temperatūrā)
- 80 ml saulespuķu eļļa vai maiga extra virgin olīveļļa
- 250 g bezpiedevu jogurts (istabas temperatūrā)
- 40 – 50 g valrieksti (smalki sakapāti)
- šķipsna sāls
- pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai
Drumstalām: 50 g auksts sviests, 75 g milti, 50 brūnais cukurs
- Sākumā sagatavo drumstalas – nelielā bļodā liek miltus, cukuru un gabaliņos sagrieztu pavisam aukstu sviestu. Tad ar tīrām rokām visu samaisa/ samīca, lai veidotos tāda kā rupjas, slapjas smiltis. Kad viss kārtīgi samaisījies, bļodu ar drumstalām liek ledusskapī atpūsties.
- Lielā bļodā izsijā miltus, pieliek cepamo pulveri, sāli un visu izmaisa. Tad pievieno 100 – 120 g cukuru un vēlreiz visu samaisa.
- Olu ar putojamo slotiņu sakuļ kopā ar bezpiedevu jogurtu un eļļu.
- Šķidro masu lej sausajā miltu maisījumā un visu ar karoti samaisa, bet nepārmaisa! Tiklīdz visi milti iemaisījušies, tad pārtrauc maisīt, citādi mīkla nebūs gaisīga. Mīkla sanāk diezgan bieza.
- 23 cm diametra metāla cepamo formu ar noņemamām malām izklāj ar cepamo papīru un malas iesmērē ar pavisam nelielu daudzumu taukvielu (eļļa vai sviests). Tad ieklāj mīklu un ar rokām vienmērīgi izlīdzina pa visu formas pamatni.
Cepšanai var ņemt arī lielāku formu, piemēram, 26 – 28 cm diametrā. Tad kūkai nebūs tik liela mīklas daļa un būs iespēja uz kūkas uzlikt vairāk augļu. Ņemiet vērā, ka kūkas cepšanās laiks būs īsāks.
- Pa virsu liek smalki sakapātos riekstus, vidēji lielos kubiciņos sagrieztus bumbierus un pārkaisa ar drumstalām (ko izņem no ledusskapja). Ja drumstalas grib mazliet lielākas nekā slapjas smilts konsistenci, tad mīklu pirms likšanas uz kūkas plaukstā cieši saspiež, veidojot lielākus mīklas gabaliņus.
- Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170C grādos apmēram 35 – 40 min vai kamēr koka iesmiņš, iedurts kūkā, ir sauss.
- Izņem no krāsns un ļauj atdzist apmēram 15 – 20 min, tad ņem ārā no formas un pilnībā atdzesē.
- Kad kūka pilnībā atdzisusi, to pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
Pingback: Dažādu ogu kūka ar drumstalām - Liene Gatavo - Mana garšu pasaule