Man ļoti garšo vistas giross – gan cepts, gan arī kūpināts. Un to pavisam viegli var pagatavot arī pats – cepeškrāsnī. Gaļas sulīgumu nodrošina grieķu jogurta marināde ar dažādām garšvielām.
Patiesībā ļoti vienkārši pagatavojams gaļas ēdiens, kas var būt kā pamatēdiens vai arī kā mājās gatavota fast food sastāvdaļa. Tas nozīmē, ka to, sagrieztu nelielos gabaliņos, var arī likt pitas maizē vai tortiljā, papildināt ar gardu mērci, dārzeņiem, satīt visu kopā un apēst gardu muti.
Nepieciešams:
- 1 kg vistas šķiņķi (atkauloti)
- 1 liels sīpols vai kartupelis, vai arī kālī, rācenis (šis ir ļoti svarīgi, jo tā būs girosa pamatne)
- 2 gari koka iesmiņi+ nedaudz folijas, ko uzlikt koka iesmiņu galā (lai tas neapdeg)
- Piedevas: tzatziki mērce, pitas maize un svaigi dārzeņi (tomāti, sarīvēti burkāni) un zaļumi (rukola, spināti utml.)
Marinādei:
-
- 300 g grieķu jogurts (vai cits bezpiedevu jogurts)
- 3 ēd.k. citrona sula (apmēram 1/2 citrons)
- 100 ml olīveļļa
- 2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
- garšvielas:
- 1 tējk. sāls
- 2 tējk. malts koriandrs
- 2 tējk. paprikas pulveris
- 1 tējk. malts kumīns
- 1/2 tējk. Kajenas vai čili pipari
- 1 tējk. kanēlis
- 1/2 tējk. malti melnie pipari
- Sagatavo marinādi, sajaucot visas tās sastāvdaļas viendabīgā masā lielā bļodā (tajā pašā, kurā marinēsiet vistu).
- Vistas šķiņķus nedaudz izklapē ar gaļas āmuriņu un liek iekšā marinādē. Visu samaisa ar karoti vai rokām) tā, lai marināde vienmērīgi pārklāj gaļu.
- Bļodai liek vāku (par vāku var arī izmantot jebkuru piemērota izmēra šķīvi) vai pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī marinēties uz apmēram 1 – 2 stundām.
- Gaļu izņem no ledusskapja un ļauj nedaudz pastāvēt istabas temperatūrā, lai tā nav pavisam auksta (vismaz 30 min).
- Paņem lielu sīpolu (kartupeli vai citu cietāku dārzeni), nomizo un nogriež ieapaļo augšu un apakšu, veidojot biezu kartupeļa/sīpola šķēli. Uzliek uz pannas, kas izklāt ar cepamo papīru. Tajā pa vidu (stāvus) iesprauž koka iesmu. Koka iesmam ir jābūt tik garam, lai tas ietilptu cepeškrāsnī.
- Uz sagatavotā iesma dur gaļu, nedaudz to piespiežot.
Gaļas izvietošanas princips – sākam ar lielākajiem gaļas gabaliem. Katru gabalu liek pamīšus nākamajam gabalam t.i. nākamais gabals veido 90 grādu leņķi ar iepriekšējo gabalu. Tas ir svarīgi, lai uz iesma veidotos balanss un gaļas tornis cepoties neapgāztos.
- Nolauž koka iesmu, atstājot apmēram 5 cm no gaļas kaudzītes. Koka iesmiņu aptin ar nelielu gabaliņu folijas, lai tas neapdeg.
- Cep 190C grādos apmēram 1,5 stundas vai nedaudz vairāk. Ja šķiet, ka gaļa no augšpuses sāk pārāk ātri palikt brūna, tad uzliek tai nelielu folija gabalu pāri jeb folija “cepurīti” 🙂
- Gatavo gaļu izņem ārā no cepeškrāsns, 10 min atdzesē un tad ar asu nazi griež gaļas gabaliņus no vienas maliņas nost (sanāks tādas mazas gaļas strēmelītes).
- Pasniedz kā pamatēdienu vai arī ar pitas maizi/ tortilju t.i. uzliek nedaudz gaļas, tad mērci un svaigumam – tomātu šķēles vai kādus citus zaļumus, saloka kopā un ēd gardu muti 🙂
Iedvesma receptei no https://tasty.co/recipe/chicken-gyros
12