Augusts- mana bloga jubilejas mēnesis! Nu jau 4 gadus publicēju dažādas receptes savam un visu manu lasītāju priekam! 🙂 Paldies visiem!
Bet nu mazliet par kūku. Kas ir rikota (ricotta)? Tas ir svaigs un mīksts siers, kas atgādina biezpienu un veikalu plauktos tas ir atrodams turpat, kur biezpiens. Internetā atrodamā informācija liecina, ka to gatavo no sūkalām, kas ir palikušas pāri, gatavojot, piemēram, mocarellas sieru.
Rikotas kūku ir ļoti vienkārši pagatavot. Garda kūka ar nelielu patīkami atsvaidzinošu skābumu, ko nodrošina jāņogas, ja tās lieto. Pats labākais ir tas, ka šo kūku var cept ar tādām ogām, kas nu Jums mājās vai dārzā ir pieejamas – es šajā receptē izmantoju jāņogas, upenes un meža avenes, bet esmu cepusi šo kūku arī tikai ar ķiršiem un tikai ar mellenēm.
Nepieciešams:
- 200 g pilngraudu kviešu milti (var likt arī parastos kviešu miltus)
- 100 g cukurs
- 100 g brūnais cukurs
- 400 g rikotas siers
- 3 lielas vai 4 vidēja izmēra olas
- 1/2 tējk. vaniļas ekstrakts
- 110 g sviests (izkausēts)
- 2 ēd.k. citrona sula
- svaigi rīvēta citrona miziņa no 1/2 citrona
- 2 tējk. cepamais pulveris
- maz škipsna sāls
- 150- 180 g dažādas ogas (jāņogas, mellenes, avenes, upenes). Var likt arī saldētas.
- Lielā bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Sajauc olas ar rikotu, citrona sulu, citrona miziņu un vaniļas ekstraktu, kamēr masa viendabīga.
- Rikotas siera masu pievieno sausajām sastāvdaļām, izmaisa. Pievieno izkausētu sviestu, mazliet izmaisa un pievieno gandrīz visas ogas, masu uzmanīgi izmaisa.
- Mīklu lej 22 cm diametra kūkas formā un visu vienmērīgi izlīdzina. pārkaisa ar atlikušajām ogām. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 40 – 50 min vai kamēr koka iesmiņš, iedurot kūkas viducī, iznāk ārā sauss.
- Izņem no krāsns un turpat formā atdzesē vismaz 20 min.
- Kūku var pagatavot arī dienu iepriekš un uzglabāt istabas temperatūrā slēgtā traukā.
Garda kūciņa, lai palutinātu savu ģimeni. Ar rikotu sanāk maigāk nekā siera kūkas ar mascarpone, un nav tik trekna 🙂