Ķirbju sēklas ir ļoti veselīgas un es tās parasti izmantoju dažādos salātos kā piedevu vai arī kūkās- dekorācijai. Un atzīstos, esmu ķirbju sēklu fane 🙂 Ķirbju sēklu cepumi ir saldi, sātīgi un ļoti garšīgi. Un kas mani vēl priecē- vizuāli izskatās ļoti skaisti. Šī varētu būt ļoti laba dāvana draugiem Ziemassvētkos.
Pagatavot šos cepumus ir ļoti vienkārši un sanāks pat iesācējiem. Lieliski pie tējas vai kafijas.
Receptē izmantotās pannas izmērs 30 x 40 cm.
Nepieciešams:
Mīklai (smilšu mīkla)
- 400 g milti (man bija pilngraudu milti no veikala Grauda spēks)
- 100 g cukurs
- 200 g auksts sviests
- 1 ola
- šķipsna sāls
- 1- 2 ēd. k. auksts ūdens
Cepumu virsmai:
- 200 g ķirbju sēklas
- 50 g saldais krējums (es pievienoju 10% kafijas krējumu)
- 100 g sviests
- 150 g cukurs
- 50- 80 g medus (oriģinālreceptē 100 g )
- 100 g aprikožu ievārījums (es izmantoju pašas gatavoto mandarīnu ievārījumu)
- Iesākumā gatavo mīklu cepumu pamatnei. Bļodā vai uz dēlīša sajauc mīklas sausās sastāvdaļas- cukuru, miltus un sāli, pievieno sakapātu aukstu sviestu un ar pirkstiem vai virtuves kombainā ātri sadrupina mīklu līdz tā izskatās kā slapjas smiltis. Tad pievieno viegli sakultu olu un ūdeni. Samīca mīklu, izveido apaļu bumbu un liek ledusskapī uz 1 stundu atdzesēties (es turēju apmēram 30 min).
- Tikmēr pagatavo sēklu maisījumu cepumu virsmai- katliņā lej saldo krējumu, liek klāt sviestu, cukuru un medu, visu pavisam nedaudz uzvāra. Kad sviests un medus izkusis, pievieno ķirbju sēklas. Visu mazliet uzvāra līdz masa ir vijīga, bet ne škidra (apmēram 5 min).
- Mīklu izņem no ledusskapja un izveltnē pannas izmērā. Ja mīkla sanākusi drupena vai lūzt- izlīdziniet to pa visu pannu (kas izklāta ar cepampapīru) un kārtīgi piespiediet. Mīklas pamatni sabaksta ar dakšiņu. Liek cepties cepeškrāsnī 200 grādu temp. apmēram 10-15 min., kamēr mīkla zeltaini brūna.
- Kad mīkla nedaudz apcepusies, to nem ārā un pārziež plānā kārtā ar ievārījumu. Liek virsū ķirbju sēklu maisījumu un vienmērīgi izlīdzina. Cep 180 grādos 15- 20 min. kamēr gatavs.
- Mazliet atdzesē un tad siltu sagriež vēlamā lieluma gabalos. Es ieteiktu griezt apmēram 3 x 3 cm gabalos, jo cepumi ir pietiekami saldi un sātīgi, lai pietiktu ar nelielu gabaliņu- vismaz sākumā 🙂
* Šo recepti noskatīju kādā savas draudzenes pavārgrāmatā (nosaukumu neatceros) un man ļoti gribējās izmēģināt. Ar nelielām manis ieviestām korekcijām atļaujos to popularizēt tālāk.
Noteikti ļoti garšīgi! Recepti iesaku tālāk! 🙂
Atvainojat, es esmu nuo Lietuvas, un nerunaju labi Latviski, no Liene sis recepts ir loti loti labas, liels paldies, Sis kuka ir mana virietis favorits 😀
Prieks, ka jums un jūsu vīrietim garšo šie cepumi! Droši varat man rakstīt arī angliski
Loti labs recepts. Mana vira un mana favorits. Paldies!(atvainojat par kludas, esmu nuo Lietuvas, loti mazliet runaju Latviski)
Loti labs recepts. Mana vira un mana favorits. Paldies! (atvainojat par kludas, esmu nuo Lietuvas, runaju loti mazliet Latviski)
Labdien!
Man prieks, ka Jums garšo!:)
Pingback: Ko dāvināt Ziemassvētkos? - Liene Gatavo