Ja ļoti garšo saldējums, bet mājās nav saldējuma mašīnas, tad ir labas ziņas – saldējumu ir iespējams pagatavot arī bez saldējuma mašīnas un bez maisīšanas. Vienkārši sagatavo saldējuma masu, ieliec saldētavā un saldējums gatavs. Šoreiz svētku noskaņās pagatavoju mandarīnu saldējumu. Tam pievienotās garšvielas – kanēlis un ingvers- padara to vēl jo vairāk svētku noskaņai tuvāku.
Pamēģini- tas ir vienkāršāk nekā šķiet!
Nepieciešams:
- 500 ml saldais krējums
- apmēram 1,5 kg mandarīni
- 250 g iebiezinātais piens ar cukuru
- 1/2 citrons (izspiest sulu)
- pa 1/2 tējk. malts ingvers un malts kanēlis
- Mandarīnus kārtīgi nomazgā un no kādiem 2- 3 mandarīniem uz smalkās rīves norīvē miziņu (tikai oranžo daļu). Norīvētās miziņas daudzums ir apmēram 3/4 – 1 ēd.k.
- No mandarīniem izspiež sulu. Ir dažādi varianti, kā to izdarīt:
- izmanto citrusaugļu spiedi,
- visu sablendē krūzes vai kokteiļu blenderī un pēc tam sulu izkāš caur sietu (tā es darīju un izmantoju Nutribullet blenderi),
- ja ir spēcīgas rokas, tad mandarīnus pārgriež uz pusēm un izspiež sulu.
- Kopējam izspiestās sulas daudzumam ir jābūt 500 ml. Tad pievieno svaigi spiestu sulu no 1/2 citrona.
- Sulu lej katliņā un vāra uz lēnas uguns bez vāka apmēram 40 min vai kamēr sula ir novārījusies par mazliet vairāk kā 1/3 daļu. Gatavās sulas daudzumam ir jābūt 150 – 160 ml. Novārīto sulu pilnībā atdzesē!
- Kad sula ir atdzisusi, tai pievieno garšvielas- kanēli un ingveru, kā arī rīvētās mandarīnu miziņas un visu samaisa.
- Saputo saldo krējumu (tam jābūt tikko izņemtam no ledusskapja) gaisīgās putās, kad tas ir gandrīz gatavs. Tad pievieno iebiezināto pienu un vēl nedaudz saputo līdz masa kļūst bieza.
- Tad masai pievieno sulu ar garšvielām un visu ar ar karoti lēni samaisa, līdz tā kļūst viendabīga.
- Liek lēzenā traukā, kuram vēlams uzlikt vāku, un liek saldētavā uz vismaz 4 – 5 stundām. Es gan atstāju uz visu nakti. Nekas nav jāmaisa! Un garšīgs mandarīnu saldējums ir gatavs.
- Pirms pasniegšanas atstāj istabas temperatūrā uz 5- 10 min un tad servē porcijās.
11

