Šokolādes mīļiem braunijs saldumu sarakstā varētu būt pirmajā vietā. Brauniji ir ļoti dažādi. Manā blogā vari atrast dažādus variantus, arī bez miltiem. Šoreiz gatavoju brauniju ar ķiršiem. Braunijam pievienotie ķirši padara tos gana mitrus ilgāku laiku. Savukārt sakapātā šokolāde padara tos vēl šokolādīgākus. Un vispār – šokolāde ar ķiršiem ļoti labi sader kopā dažādos desertos un kūkās.
Nepieciešams:
- 150 g saldie ķirši (pārgriezti uz pusēm un izņemti kauliņi)
- 120 g milti
- 60 g kakao
- 3 lielas olas (istabas temperatūrā)
- 150 g sviests
- 50 ml augu eļļa (vai ļoti maigas garšas ekstra virgin olīveļļa)
- 100 g cukurs
- 120 g brūnais cukurs
- 1/2 tējk. sāls
- 100 g tumšā šokolāde
- Lielā bļodā ber cukuru, pievieno eļļu un izkausētu (un atdzesētu līdz istabas temperatūrai) sviestu un puto kādas 2 – 3 minūtes, kamēr masa viendabīga. Masai pievieno sāli un vēl mazliet saputo.
- Tad pa vienai pievieno olas un puto līdz katra no tām ir kārtīgi iemaisījusies. Kad pievienota trešā ola, tad masu puto, kamēr tā kļūst krietni gaišāka, gaisīgāka un cukurs ir pilnībā izkusis – vismaz 3 minūtes..
- Tad masai pievieno izsijātu kakao un miltus, un visu maisa, kamēr sastāvdaļas kārtīgi iemaisījušās mīklā.
- Pievieno uz pusēm sagrieztos ķiršus un nelielos gabalos sakapātu šokolādi. Visu samaisa līdz masa viendabīga un ķirši ar šokolādi skaisti iemaisījušies mīklā.
- Izklāt 20 x 20 cm cepamo formu (man bija metāla, bet var cept arī keramikas vai cita materiāla formā) ar cepamo papīru vai iesmērē ar taukvielām. Lej iekšā sagatavoto mīklu un vienmērīgi izlīdzina.
- Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170C grādos apmēram 25 – 40 min. (atkarībā no katras krāsns īpatnībām).
Jāatceras, ka braunijs turpinās nedaudz “cepties” arī tad, kad būs izņemts no krāsns, tāpēc svarīgi to laikus izņem ārā. Galvenais nepārcept. Būs garšīgi, bet tad tas garšos vairāk kā šokolādes kūka.
- Kad braunijs ir cepies 15 – 20 min, pārbauda tā gatavību, iedurot kūkas centrā kociņu:
– ja uz tā ir pajēla mīkla, tad vēl mazliet jāpacep,
– ja uz kociņa ir mitras mīklas drupatas un šokolāde, tad braunijs ir gatavs.
– ja kociņš ir pavisam sauss, tad braunijs ir pārcepts. - Kad braunijs ir gatavs, izņem to no krāsns un pilnībā atdzesē pirms to griezt gabaliņos.
- Traukā ar vāku brauniju var glabāt līdz 4 dienām istabas temperatūrā vai apmēram nedēļu ledusskapī. Nepieciešamības gadījumā var arī sasaldēt un glabāt saldētavā mēnesi vai divus.
171