Mājās gatavota granola

Granola vai muslis? Muslis ir ātrs brokastu ēdiens, kuram klasiski pamatā ir auzu pārslas un tam pievienoti rieksti, sēklas, žāvēti augļi vai ogas. Ja es tā pavisam vienkārši runā un salīdzina abus ēdienus, tad granola ir grauzdēts muslis un tam ir pievienots kāds saldinātājs – cukurs, kļavu sīrups vai medus. Mājās gatavota granola ir foršas brokastis, ēdot kopā ar bezpiedevu jogurtu un/ vai augļiem. Atšķirībā no veikalā nopērkamās granolas, šajā recepte katrs pats var regulēt pievienotā cukura daudzumu.

Vēl viena laba lieta- mājās gatavotā granolā var pievienot tieši tās sastāvdaļas, kas garšo vislabāk.

Nepieciešams (kopā sanāks apmēram 550 g):

  • 250 g auzu pārslas (pilngraudu)
  • 180 g pekanrieksti un mandeles (var lietot arī valriekstus, lazdu riekstus)
  • 100 g rozīnes vai žāvētas dzērvenes (vai citi žāvēti augļi sagriezti nelielos gabaliņos)
  • 60 g kokosriekstu eļļa vai 60 ml ļoti maiga extra virgin olīveļļa
  • 100 g medus vai 100 ml kļavu sīrups
  • šķipsna sāls
  • 1 tējk. vaniļas cukurs
  • 1/2 tējk. kanēlis vai malts kardamons (nav obligāti, bet bagātinās garšu)
  • papildus: sublimētas ogas (avenes, zemenes, ķirši), smalki sakapāta šokolāde.
  1. Riekstus un žāvētus augļus/rozīnes noskalo un nosusina.Atstāj žūt, kamēr tiek gatavots pārējais.
  2. Riekstus sakapā nelielos gabaliņos un liek bļodā. Pievieno auzu pārslas un visu samaisa.

    Ja vēlas, daļu riekstu var aizstāt ar sēklām, piemēram, ķirbju, saulespuķu, sezama vai linsēklām.

  3. Olīveļļu lej nelielā katliņā nedaudz uzsilda (vai arī izkausē kokosriekstu eļļu), pievieno medu vai kļavu sīrupu, sāli un vaniļas cukuru. Visu maisa un silda uz nelielas uguns, kamēr masa viendabīga. Lej to klāt auzu pārslu un riekstu maisījumam. Visu kārtīgi samaisa.
  4. Uzliek uz plāts (man bija 30 x 40 cm), kas izklāta ar cepamo papīru, un izlīdzina vienmērīgā slānī. Cep apmēram 150- 160C grādos 20 – 30 min. Ik pēc  10 min to apmaisa, kamēr tā ir gaiši brūna (jāskatās, lai nepiedeg!)
  5. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē. Tad pievieno rozīnes, žāvētās dzērvenes vai citus žāvētus augļus (pirms lietošanas tos pilnībā izžāvē, jo pie gatavas granolas nevar likt mitras sastāvdaļas). Visu samaisa un liek traukā ar vāku. Es glabāju burkās ar hermētisku vāku.
  6. Ja vēlas, granolas garšu pavisam vienkārši var dažādot – pusi no granolas ber citā traukā, pievieno sakapātu šokolādi un/vai sublimētās ogas. Visu samaisa.
  7. Glabā slēgtā traukā istabas temperatūrā (uzglabāšanas laiks 1 – 2 mēneši).
  8. Ēd brokastīs kopā ar bezpiedevu jogurtu, ogām vai augļiem.
4
143

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.