Karstā laikā ūdens ir jādzer vairāk nekā parasti. Pliks ūdens gandrīz katrās mājās garšo citādāk, tāpat kā katram ražotājam, bet tas nekas! Ir iespēja pagatavot savai gaumei tādu ūdeni ar garšu, kāds vislabāk garšo, kā arī lai izvairītos no vienveidības un ūdeni tomēr izdzertu tik daudz, cik nepieciešams. Tāpēc no sirds iesaku parastu dzeramo ūdeni bagātināt ar papildu garšu, pievienojot ogas un augļus (vasarā to daudzveidība ir īpaši plaša), kā arī dažādus garšaugus, piemēram, piparmētru vai baziliku.
Variācijas, ko pievienot ūdenim, ir ļoti daudz. Tāpēc piedāvāju dažādas versijas, ko varat izmēģināt arī savās mājās. Absolūti elementāra recepte, kas izdosies pilnīgi visiem.
Galvenais ļaut ūdenim ar tam pievienotajām ogām/ augļiem / zaļumiem vismaz stundu pabūt kopā jeb savilkties. Intensīvākai garšai vajadzētu ilgāk – līdz pat 12 stundām.
Nepieciešams:
- dzeramais ūdens
- garšu variācijas ar svaigām ogām/ augļiem:
- zemenes un svaigs baziliks
- mellenes un svaigs timiāns
- avenes, gurķis un rozmarīns
- zemenes un lavanda
- garšu variācijas ar citrusiem :
- laims un/ vai citrons un svaigas piparmētras
- šķēlītēs sagriezts greipfrūts un svaigs rozmarīns
- citrons un ingvers
- garšu variācijas ar dārzeņiem:
- svaigs gurķis (var pievienot arī svaigas piparmētras vai rozmarīnu)
- svaigi rabarberi un piparmētras
- svaigs gurķis un zemenes
- ingvers un rozmarīns
- ledus – pasniegšanas brīdī, ja vēlas ūdeni pavisam vēsu
- Paņem trauku – vēlams lielu krūzi, kurā var sagatavot lielāku daudzumu ūdeni ar garšu. Visus produktus un garšaugus kārtīgi nomazgā.
- Lej tajā dzeramo ūdeni un pievieno dažādus augļus/ ogas/ dārzeņus, kā arī svaigus garšaugus (pirms tam tos noteikti vajag nomazgāt)- baziliku, piparmētras, rozmarīnu utt. Garšu variācijas skatīt receptē, bet droši varat eksperimentēt!
- Pievienojamo produktu daudzums ir atkarīgs no trauka, kurā to liek un no tā, cik intensīvu garšu gribās.
Piemēram, es uz aptuveni 1,5 l ūdens lieku sagrieztu 1/2 citrona vai laimu un pievienoju dažas svaigu piparmētru lapiņas.
- Trauku liek ledusskapī vai atstāj tāpat uz galda un ļauj vismaz stundu garšām savilkties. Jo ilgāk garšas savilksies, jo intensīvāka būs ūdens garša.