Iespējams vieni no vienkāršākajiem cepumiem, kas ir cepti – sezama sēklu cepumi bez olām un miltiem, tātad vegāni un bez glutēna. Tie derēs tiem, kas kādu apsvērumu dēļ, šos produktus savā uzturā lietot nevar vai vienkārši negrib.
Ja runājam par cepumu garšu, tad, manuprāt, tie ļoti atgādina halvas garšu. Un vēl – šie cepumi tekstūras ziņā būs mīksto nevis kraukšķīgi trauslo cepumu kategorijā.
Nepieciešams:
- 100 g tahini (sezama sēklu pasta) vai grauzdētas sezama sēklas, kuras sablendē ar nelielu daudzumu kvalitatīvas olīveļļas
- 80 – 90 g medus (šķidrs) – ja tas ir pavisam ciets, tad to nedaudz izkausē karsta ūdens peldē
- 100 g mandeļu milti
- 1/2 tējk. vaniļas ekstrakts (var aizvietot ar vaniļas cukuru)
- 1/2 tējk. cepamais pulveris
- šķipsna sāls
- cepumu apviļāšanai: 4 ēd.k. sezama sēklas (ideālā gadījumā 2 ēd.k. baltās sezama sēklas + 2 ēd.k. melnās sezama sēklas sajauktas kopā)
- Visas cepumiem paredzētās sastāvdaļas samaisa kopā, izņemot sezama sēklas, kas paredzētas cepumu apviļāšanai.
Es sākumā cepumu masu maisu ar karoti, bet tad mīcu ar rokām (tā būs vieglāk), jo mīkla ir diezgan bieza.
- Ar tīrām rokām ņem gatavo masu un saviļā 15 vienāda izmēra bumbiņas (valrieksta lielumā), ko savukārt apviļā sajauktajās sezama sēklās. Sagatavotās bumbiņas liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un nedaudz saplacina ar rokām vai dekoratīvos nolūkos ar dakšu vai faktūrainas glāzes apakšu.
- Cep 180C grādos apmēram 5 – 7 min, kamēr cepumi ir gaiši brūni. Uz pannas atdzesē vismaz 10 minūtes, jo silti tie vēl ir ļoti mīksti.
- Ēd uzreiz, ņem līdzi piknikos un cienā draugus! 🙂
1 772