Krāsnī cepts vesels puķkāposts jeb ziedkāposts ir neticami vienkārša recepte, kuru var pagatavot jebkurš, kuram mājās ir cepeškrāsns. Nekas nav īpaši jāgriež vai jāsmalcina un nav jābūt īpašām prasmēm ēst gatavošanā. Vienkārši paņem veselu puķkāpostu jeb ziedkāpostu, iesmērē ar garšvielām, liec cepeškrāsnī un garda maltīte gatava! Tas ir apmēram tā, kā gaļas cepeti ielikt cepeškrāsnī.
Sātīgas veģetāras/vegānas pusdienas vai vakariņas. Pamēģiniet!
Nepieciešams:
- 1 vesels puķkāposts jeb ziedkāposts (man bija apmēram 1 kg)
- 100 ml olīveļļa vai izkausēts sviests
- 1 tējk. sāls
- dažādu garšvielu kopums (varat likt kādas vēlaties). Man bija šāds:
- 2 tējk. paprikas pulveris,
- 1/2 tējk.kaltēts oregano,
- 1/2 tējk. kaltēts baziliks,
- 1/2 tējk. malti melnie pipari,
- 1/2 tējk. ķiploku pulveris vai drupināti ķiploki,
- 1/2 tējk. kaltēti pētersīļi,
- 1/4 tējk. Kajenas pipari vai čili pipari (ja gribas mazliet pikantāku garšu, bet var nelikt)
- Puķkāpostam nogriež zaļās lapas un nedaudz izgriež kāposta kacenu (ciets kāposta kāts), bet tikai tā, lai nesāk atdalīties ziedkopas.
- Sagatavo garšvielu maisījumu – sajauc olīveļļu ar visām garšvielām sāli un pipariem.
- Kāpostu ar kacenu uz augšu liek uz cepamās plāts (izklāta ar cepamo papīru) vai arī stikla/ keramikas cepamajā formā un ielej pusi no sagatavotā garšvielu maisījuma kāposta iekšpusē un nedaudz pagaida, kamēr garšvielu maisījums ietek dziļāk kāpostā. Tad apgriež otrādi (ar kacenu uz leju) un ar virtuves otiņu pārsmērē pāri palikušo eļļas un garšvielu maisījumu.
- Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 C grādos 35 – 45 min (atkarībā no puķkāposta lieluma) vai kamēr puķkāposts ir pietiekami mīksts.
Ja cepšanās laikā tas sāk palikt pārāk brūns, bet joprojām nav mīksts, tad pāri pārliek foliju.
- Pasniedz uzreiz. Ēd vienu pašu vai kā piedevu gaļas vai zivs ēdieniem.
P.S. Puķkāposts ļoti labi garšos ar tahini mērci: 50 ml olīveļļa + 3 ēd.k. tahini + 1 – 2 ēd.k. baltvīna vai ābolu etiķis vai citrona sula + sāls/ pipari pēc garšas.
8 3 326