Vērša astes zupa

Lielisks veids kā pabarot lielu cilvēku skaitu jebkurā pasākumā (vai tā ir dzimšanas diena vai talka) – gatavot zupu. Vērša astes zupa tika gatavota pagājušajā gadā – mana bloga 5 gadu ballītē un tā bija ļoti garda.

Es gan zinu cilvēkus, kuriem ir aizspriedumi pret šādu subproduktu (vērša astes) izmantošanu ēdienos, taču no astes sanāk ārkārtīgi gards buljons ar intensīvu garšu. Tāpēc metiet tos pie malas  un pamēģiniet pagatavot šo zupu!

Lai zupas gatavošana uz uguns būtu pavisam ātra, tad buljonu es jau iepriekš izvārīju pirms plānotā pasākuma. Un vēl kas – brīvā dabā un svaigā gaisā vienmēr viss garšo labi.

Nepieciešams (aptuveni 10 litru čuguna katlam):

  • 6 – 7 litri vērša astes buljona (buljona vārīšanai –  divas lielas vērša astes  1 neliela selerijas sakne, 1 burkāns, 1 – 2 sīpoli)
  • apmēram 1 kg kartupeļi
  • 7 lieli burkāni
  • 1 – 2 kāļi vai rāceņi
  • 3 seleriju kāti
  • 100- 150 g lēcas (lai zupa tumīgāka)
  • 2 lauru lapas
  • daži melnie graudu pipari un smaržīgie pipari
  1. Sākumā vāra buljonu. Asti sagriež vidēji lielos gabalos un uz sakarsētas pannas eļļā apcep no visām pusēm brūnu, liek lielā katlā, pārlej ar ūdeni (tā, lai tas kādus apmēram 5 cm nosedz gaļas gabalus) un vāra. Izveidojušās putas nosmeļ.
  2. Kad putas vairs neveidojas, pieliek klāt lielos gabalos sagrieztus dārzeņus, kas paredzēti buljonam un uz vidēji mazas uguns vāra, kamēr gaļa ir mīksta un “atlec” no kaula (apmēram 1,5-  2 stundas). Gaļu un dārzeņus izņem ārā. Dārzeņus vairs neizmanto. Gaļu mazliet padzesē, noņem nost no kaula un atliek malā.
  3. Sagriež zupai paredzētos dārzeņus kumosa lieluma gabalos un liek iekšā sagatavotajā buljonā. Vāra, kamēr dārzeņi gatavi. Ja nepieciešams, var pievienot nedaudz ūdens.
  4. Neilgi pirms dārzeņi ir gatavi, pievieno noskalotas lēcas un vāra, kamēr tās mīkstas. Pieliek no kauliem noņemto gaļu, visu samaisa un pasniedz.
7
304

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.