Cepeškrāsnī gatavoti dārzeņu čipši

Čipši parasti visiem asociējas ar kaut ko neveselīgu. Bet ir veids kā šo neveselīgumu pārvērst veselīgumā- izmantot dažādus citus dārzeņus kā, piemēram, bietes, burkānus, kāļus, saldos kartupeļus un gatavot to visu cepeškrāsnī t.i. pagatavot no tiem čipšus.

Vienīgi ir jāievēro divi galvenie nosacījumi – īpaši plāni sagrieztas dārzeņu šķēles un laiks, lai varētu uzraudzīt cepšanās procesu, jo, tā kā šķēlītes ir ļoti plānas, tad tās var sadegt pavisam īsā laikā.

*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”

Nepieciešams:

  • dažādi svaigi sakņu dārzeņi – bietes, burkāni, saldie kartupeļi, pastinaks, kale jeb lapu kāposts
  • nedaudz eļļas
  • sāls, pipari, paprikas pulveris, ķiploku pulveris- ja vēlaties, bet nav obligāti
  1. Pats gatavošanas process ir vienkāršs – izmantojot virtuves kombainu vai dārzeņu rīvi, sagriež dārzeni cik iespējams plānās šķēlēs. Rīvei jābūt tādai, kas sagriež dārzeni vienādi plānās šķēlēs. Tādu rīvi mēdz saukt par mandolīnu. Griešanai var izmantot arī nazi, bet tad tas būs laikietilpīgāks process.
  2. Liek uz cepešplāts dārzeņu ripiņas cieši vienu otrai blakus, jo cepoties tās ļoti samazināsies. Pārslaka ar pavisam nedaudz eļļas, pārkaisa sāli, ja to lieto, un cep sakarsētā krāsnī 140 – 160 grādos (atkarībā no izvēlētā dārzeņa) apmēram 10 – 15 min vai mazliet ilgāk (tas atkarīgs no ripiņu biezuma), ik pa laikam paskatoties, vai nepiedeg, jo tas var notikt ļoti strauji. Tad ņem ārā no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist.

Noderīgi padomi:

  1. Čipšu gatavošanai var izmantot arī dārzeņu mizojamo nazi, bet tad jācep 150 grādos un cepšanas laiks būs īsāks – apmēram 7 – 10 min. Tos ir ļoti jāpieskata, lai nepiedeg. Šādai metodei vispiemērotākie būs garenie dārzeņi kā ,piemēram, burkāni, garenas bietes, saldie kartupeļi, pētersīļa vai pastinaka sakne.
  2. Gatavojot biešu čipšus, lai tie būtu kraukšķīgāki, saliek bļodā, pārslaka ar eļļu, uzber nedaudz sāli un visu samaisa Atstāj 15 min. Pirms likšanas uz cepamās plāts, visu lieko šķidrumu nosusina. Cep 160 grādos apmēram 10 – 15 min.
  3. Gatavojot lapu kāpostu jeb kale, tās nomazgā un kārtīgi nosusina. Lapas ar rokām saplucina vidēji lielos gabalos, pirms tam nogriežot to nost no cietā kāta, kas ir lapas vidū. Liek lielā bļodā, pārslaka ar eļļu, pārber vēlamās garšvielas un visu kārtīgi samīca. Tad liek uz cepamās plāts un cep 150 grādos apmēram 7 minūtes.
  4. Lai kartupeļu čipši būtu kraukšķīgāki, tos pirms cepšanas noskalo un kārtīgi nosusina.
  5. Čipšus jāuzglabā slēgtā traukā, jo savādāk tie pavisam ātri zaudēs savu kraukšķīgumu, jo tie lieliski uzsūc telpā esošo mitrumu.
6
517

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.