“Hercogienes kartupeļi”

Patiesībā hercogienes kartupeļi nav nekāda īpaša kartupeļu šķirne, no kuras tiek gatavots šis ēdiens, bet gan kartupeļu biezputra, kurai ir pievienoti olu dzeltenumi, sviests, saldais krējums un garšvielas. Pēc tam tā tiek apcepta cepeškrāsnī. Tieši tik vienkārši!

Bet skaists nosaukums kartupeļu ēdienam, vai ne? Arī vizuāli ēdiens ir skaists. Diemžēl es nezinu, no kurienes tāds nosaukums ir radies , bet varbūt tas ir tāpēc, ka šādā veidā pagatavots ēdiens izskatās ļoti elegants un iespējams atgādina kuplās hercogieņu kleitas? Kā tu domā?

*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas Virtuve”

Nepieciešams:

  • 5 vidēji kartupeļi
  • 4 olu dzeltenumi
  • 50 g sviests
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ¼ – ½ tējk. malts muskatrieksts
  • 6 ēd.k. saldais krējums (var likt arī pienu vai kafijas krējumu)
  • Pārkaisīšanai- uz smalkas rīves sarīvēts cietais siers
  • Apsmērēšanai – 2 ēd.k. izkausēts sviests
  • Sāls un svaigi malti pipari- pēc garšas
  • Masai var pielikt zaļumus- ja vēlaties
  1. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, lai ātrāk izvārās (mazliet lielākus nekā liekat zupā), pievieno 1 daiviņu ķiploka un vāra (ūdenim, kurā tiek vārīti kartupeļi, pieliek šķipsnu sāls) līdz kartupeļi mīksti. Nolej lieko ūdeni, mazliet atdzesē un tad ar stampiņu vai speciālu kartupeļu smalcinātāju, sasmalcina kartupeļus viendabīgā masā.
  2. Kamēr masa silta, pievieno sviestu un izmaisa (karstajā masā sviests pats izkusīs). Tad masu atdzesē apmēram 15 min līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu dzeltenumus un visu samaisa, tad liek garšvielas un saldo krējumu. Visu kārtīgi samaisa līdz veidojas viendabīga masa.
  3. Sagatavoto masu liek konditorejas “špricē” (nepieciešams plats uzgalis) un uz cepamās plāts, uz kuras ir cepamais papīrs, veido apaļas formas kūciņas.
  4. Pārslaka ar izkausēto sviestu, pārkaisa ar sieru un cep sakarsētā krāsnī 180- 190 grādos apmēram 10- 15 min līdz tās zeltaini brūnas.
  5. Pasniedz kā piedevu pie gaļas vai var ēst vienkārši ar salātiem.
7
571

3 Komentāri

  1. Læura 14/09/2016 at 11:37

    Sveika Liene 🙂
    Paldies par iedvesmojosho recepti, bet man ir jautajums cik aptuveni daudz kartupelju picinju sanak no shi daudzuma, kas noradiits? Man planojas cienat 6-7 viesus un gribu saprast vai pietiks 🙂

    Atbildēt
    1. lienegatavo 14/09/2016 at 11:57

      Sveika!
      Prieks, ka ir vēlme izmēģināt recepti! Piciņu skaits ir atkarīgs no tā, cik lielas tās plānojat veidot. Man bija tādas vidēji lielas- apmēram kā tāds vidēja izmēra kartupelis . Man sanāca 9 gab. (ja pareizi atceros). Bet tik daudz ēdājiem gan ieteiktu taisīt receptes dubultporciju. Lai veicas gatavošanā!

      Atbildēt
  2. Laura Krasovska 14/09/2016 at 11:52

    Sveika Liene !
    Paldies par burviigo recepti, bet man ir jautajums – cik daudz rozetishu sanak, ja gatavo ar minetajam sastavdaljam? Mani interese vai 6-7 cilvekiem pietiktu ar sho daudzumu vai9 jarekjina vairak?
    Paldies 🙂

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.