Latvijai novembris ir svētku mēnesis. Un šī kūka, kas atgādina sarkanbaltsarkanā Latvijas karoga krāsas, 18.novembra svētku galdā būtu pašā laikā. Angļu valodā šo kūku sauc par red velvet cake jeb sarkanā samta kūku.
Atšķirībā no citām „sarkanā samta” kūkām, šai nav pievienota mākslīgās krāsvielas (tās ir aizstātas ar biešu sulu), kas nozīmē, ka var bez bažām dot kūku arī bērniem. Lai izdodas skaisti un garšīgi nosvinēt!
Informācijai! Gatavojot kūku ar dabīgajām krāsvielām t.i. biešu sulu, kūkas krāsa nebūs super koši sarkana kā klasiskā red velvet. Ja vēlies košu, izmanto pārtikas krāsvielas, kas ir nopērkamas veikalā.
Nepieciešams:
- 200 g milti
- 200 g cukurs
- 100 g mīksts sviests
- 2 olas
- 4 vidēja izmēra svaigas bietes jeb 140 ml reducēta biešu sula (pagatavošanas gaita receptē)
- 2 tējk. labas kvalitātes kakao (vislabāk dabīgais)
- 100 ml paniņas
- 1 tējk. cepamais pulveris
- 1 tējk. etiķis (var lietot arī rīsu, ābolu vai vīna etiķi)
- 1 tējk. citrona sula
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts
- šķipsna sāls
Krēmam:
- 170 g svaigais siers
- 250 g mascarpone siers
- 100 g pūdercukurs
- 50 g mīksts sviests
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts
Pagatavošanas process:
- Iesākuma sagatavo reducēto biešu sulu. Tas nav nekas sarežģīts!
- Ir divi varianti:
- nomizojam bietes un izspiež sulas spiedē sulu;
- sagriezām nelielos gabalos svaigās bietes, pielej 300 ml ūdens un virtuves kombainā vai jaudīgā krūzes blenderī visu sasmalcina. Iegūto šķidrumu notecina caurdurī. Būtu jāsanāk apmēram 400 ml biešu sulas.
- Sagatavoto sulu liek nelielā katliņā un vāra uz vidējas uguns apmēram 15 – 20 min. līdz sulas daudzums ir sarucis uz vairāk kā pusi t.i. apmēram 140 ml. Atdzesē. Pievieno etiķi un citrona sulu.
- Kamēr dziest biešu sula, sagatavo pārējās sastāvdaļas. Bļodā ber izsijātus miltus, kakao, cepamo pulveri un sāli. Visu samaisa.
- Ar mikseri saputo mīksto sviestu ar cukuru, kamēr masa kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pa vienai pievieno olas, vaniļas ekstraktu. Kad viss ir viendabīgā masā, pievieno paniņas un izmaisa, bet nekuļ! Sagatavoto masu pievieno sausajām sastāvdaļām un visu kārtīgi izmaisa.
- Tad pievieno atdzesēto biešu sulu un visu kārtīgi izmaisa.
- Liek masu 20 cm ar taukvielām ieziestā formā ar noņemamām malām un cep 175 grādos apmēram 20- 25 minūtes vai kamēr, iedurot kociņu kūkas vidū, tas ir sauss. Galvenais- nepārcept, jo tad kūka zaudēs savu skaisti sārto krāsu un paliks vairāk brūna, nevis sarkana.
- Sagatavo pildījumu- ar mikseri sakuļ svaigo sieru, mascarpones sieru, pūdercukuru un mīkstu sviestu. Pievieno vaniļas ekstraktu. Visu izmaisa. Krēmu smērē kūkas vidū un dekorē arī kūkas virsmu un malas.
Labdien, šodien mēģināju pēc Jūsu apraksta, tomēr iznāca brūna nevis sarkana 🙁 Bietes gatavoju pēc 2. paņēmiena. Vai Jūs gatavojat pēc 1. vai 2. paņēmiena bietes?
Labdien!
Es taisīju pēc otrā paņēmiena. Vai pielikāt citronu sulu un etiķi? Jo parasti tā ir tā lieta, kas bieti un tās sulu padara košāku.
Un vēl- lai kūka būtu košāka, varbūt drošāk izmantot parastos kviešu nevis pilngraudu kviešu miltus.
Paldies par atbildi, Liene! Pieliku gan citrona sulu, gan aveņu, gan parasto etiķi. Neskatoties uz krāsu-garša bija ļoti laba – samazināju cukuru par 25% un pieliku 2*vairāk kakao, bieti just nevarēja.
Prieks dzirdēt, ka garšoja 🙂
Sveiki! Jācep viena ripa, kuru pēc tam pārgriež uz pusēm?
Jā, tieši tā! Bet varat cept ari 2 daļās, tikai īsāku laiku