Reņģes ir Latvijā iecienīta zivs, kuru var izmantot dažādos ēdienos un man tās arī ļoti garšo. Vai ir iespējams mūsu vienkāršās reņģes padarīt mazliet eksotiskākas? Atbilde ir – jā! Sataisot tās bumbiņās un pagatavojot ar kokosriekstu piena un dažādu garšvielu palīdzību.
Reņģu bumbiņu mērci var pasniegt kopā ar rīsiem vai nūdelēm. Tiešām ļoti vienkārši pagatavojams un gards ēdiens! Ja negaršo kokosriekstu piens, to var aizstāt ar saldo krējumu.
*recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 1- 1,5 kg svaigas reņģes
- 1 neliels sīpols
- 3 daiviņas ķiploka
- 1 – 2 ēd.k. bezpiedevu jogurts vai skābais krējums
- 1 ola
- Neliela buntīte svaigu pētersīļu
- Sāls un pipari pēc garšas
Mērcei:
- 400 g sasmalcināti tomāti savā sulā
- 400 ml kokosriekstu piens
- 1- 2 ēd.k. tomātu pasta
- 1 vidējs sīpols
- 2 ķiploka daiviņas
- 2 cm gabaliņš svaiga ingvera
- Šķipsna Kajenas piparu
- 1 tējk. cukurs
- Sāls, pipari pēc garšas
- Iztīra reņģes – izņem iekšas, nogriež galvas un izņem arī asakas (Ja reņģes ir maziņas, tad asakas var neņemt ārā). Svaigās reņģes samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno olu, sīki sagrieztu sīpolu, ķiploku, jogurtu vai skābo krējumu, kā arī sīki sagrieztus svaigus pētersīļus. Visu samīca viendabīgā masā.
- No masas ar mitrām rokām veido mazas bumbiņas un saliek tās uz cepamās plāts un cep cepeškrāsns augšējā nodalījumā 200 grādos, kamēr gaiši brūnas (apmēram 15- 20 min.) vai arī apcep uz pannas no visām pusēm brūnas.
- Kamēr cepas reņģu bumbiņas, gatavo mērci. Pannā liek sīki sagrieztu sīpolu un uz lēnas uguns cep, kamēr caurspīdīgi, pievieno sagrieztus ķiplokus un ātri apcep.
- Pievieno sasmalcinātos tomātus un visu izmaisa. Turpina sautēt visu uz vidējas uguns. Tad pievieno tomātu pastu un uz smalkas rīves sarīvētu ingveru, kā arī garšvielas. Visu izmaisa un pievieno kokosriekstu pienu. Vēlreiz izmaisa un vāra apmēram 5 – 10 min, kamēr mērce mazliet sabiezē.
- Liek klāt izceptās reņģu bumbiņas un visu viegli izmaisa. Gatavs! Pasniedzot pārkaisa ar svaigiem pētersīļiem.
195