Rīsus var pagatavot dažādi un savādāk- cepeškrāsnī. Vēl viena cepeškrāsnī pagatavojama maltīte – cepti rīsi ar šampinjoniem. Ja to salīdzina ar klasisko rīsu pagatavošanas veidu, cepot cepeškrāsnī, rīsi labāk uzsūc visas garšvielas un pievienotās piedevas. Pavisam vienkārši un gardi.
Šajā receptē tiek lietoti šampinjoni, bet, ja jums mājās ir pašu lasītas, saldētas gailenes, droši var lietot tās. Sēņu laikā noteikti var likt svaigas nevis saldētas sēnes. Kā papildus piedeva ir grauzdētās saulespuķu sēklas un zaļumi, kas rīsiem dod neparastu un īpašu garšu. Vislabāk cepeškrāsnī cepti rīsi garšo tikko pagatavoti.
* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 400 g rīsi
- 250 g šampinjoni
- 3 ķiploku daiviņas
- 1 vidējs sīpols
- 800 ml dārzeņu buljons (vai arī nedaudz vairāk)
- 100- 150 g saulespuķu sēklas
- Svaigi pētersīļi
- Eļļa- cepšanai
- Sāls, pipari- pēc garšas
- Sīpolu notīra un sīki sagriež, liek uz iepriekš sakarsētas pannas un pavisam nedaudz apcep nelielā eļļas daudzumā (apmēram 1 minūti), tad pievieno sīki sagrieztu ķiploku un cep vēl apmēram 30 sekundes. Noņem no pannas. Tad uz tās pašas pannas liek šķēlēs sagrieztus šampinjonus un arī tos nedaudz apcep (apmēram 1-2 minūtes).
- Rīsus noskalo. Liek cepamtraukā ar augstām malām. Pievieno saceptās sēnes ar sīpolu un ķiploku.
- Pārlej ar karstu buljonu, pievieno garšvielas, samaisa un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 C grādos apmēram 20 min vai kamēr rīsi mīksti.
- Ja gatavošanas laikā liekas, ka trūkst šķidruma, pievieno karstu, vārītu ūdeni un gatavo, līdz rīsi ir mīksti.
- Pasniedz, pārkaisītus ar grauzdētām saulespuķu sēklām un svaigiem, smalki sagrieztiem zaļumiem.
276