Ķirbis kā ēdiena sastāvdaļa ir viens no maniem favorītproduktiem. Un ķirbju mafini bija pirmie manā sarakstā, ko gribēju izmēģināt. Šie ir mazliet sarežģitāki kā ierasts, jo ir pildījums un drumstalas, bet jebkurā gadījumā tie ir viegli pagatavojami. Vienīgi, ja nav jau gatavs ķirbju biezenis, tad to pirms tam jāpagatavo (vienkārši tvaicēšanas sietā gatavo nomizotu un nelielos gabalos sagrieztu ķirbis vai arī cep cepeškrāsnī, kamēr mīksti. Masu pēc tam sablenderē).
Šo mafinu pirmie testētāji bija mani kolēģi, kas atzina tos par ļoti gardiem. Recepti aizguvu no interneta, mazliet koriģējot sastāvdaļas.
Nepieciešams:
- 250 g milti (es lietoju pilngraudu)
- 1/2 tējk.malts muskatrieksts
- 1/2 tējk. maltas krustnagliņas
- 1/2 tējk. kanēlis
- 1 tējk. vaniļas cukurs
- 1/2 tējk. sāls
- 1/2 tējk. soda
- 2 olas
- 150 g cukurs
- 180 ml olīveļļa
- 180 g ķirbju biezenis
- drumstalām: 2 ēd.k. cukurs + 4 ēd.k. milti + 3 ēd.k. auksts sviests + 1/2 tējk. kanēlis
Pildījumam:
- apmēram 3 ēd.k. svaigais siers
- 1-2 ēd.k. pūdercukurs (vai vairāk, ja liekas, ka nav pietiekami salds)
- Vispirms sagatavo pildījumu. Sajauc svaigo sieru ar pūdercukuru un kārtīgi izmaisa, lai masa viendabīga. Masu liek saldētavā, lai sastingst – vismaz uz 30 min. (oriģinālreceptē bija uz 2 stundām, bet tā kā man nebija tik daudz laika, tad iztiku ar minimumu 🙂 ). Tas nepieciešams, lai vieglāk varētu ievietot pildījumu mafinos.
- Sagatavo drumstalas- sajauc visas sausās sastāvdaļas un pieliek uz rupjas rīves sarīvētu vai arī ar rokām sasmalcinātu aukstu sviestu. Masu saberž līdz veidojas tāda kā slapju smilšu masa. Liek ledusskapī atpūsties.
- Gatavo mafinu mīklu. Sajauc visas sausās sastāvdaļas (izņemot vaniļas cukuru). Atsevišķā traukā ar mikseri saputo olas ar eļļu, vaniļas cukuru un ķirbju biezeni apmēram 3- 5 min. Šķidro masu liek klāt sausajām izejvielām un visu izmaisa līdz veidojas viendabīga masa.
- Mafinu formu izklāj ar mafinu papīrīšiem. Katrā ieliek 1-2 tējk. mafinu mīklas tā, lai ir noklāts formiņas pamats. Tad izņem no saldētavas svaigā siera masu un apmēram nepilnu tējkaroti uzmanīgi ievieto katrā mafinā. Tad vienmērīgi pārliek pāri atlikušo mīklu.
- Pārkaisa ar iepriekš sagatavotajām drumstalām.
- Cep 180 grādos apmēram 20 min vai kamēr mafini gaiši brūni. Galvenais nepārcept, jo tad tie būs sausi!
- Gatavos mafinus vēlams atstāt 10 minūtes formā atdzist. Tad ņem ārā un kārto vēlamajā traukā.
756
Pingback: Kā pagatavot ķirbju biezeni? - Liene Gatavo