Bezē cepumi ar lazdu riekstiem

Bezē cepumi ir klasika- ārkārtīgi viegli un gaisīgi cepumi, kurus var pagatavot pavisam vienkārši, lai arī dažiem tā neliekas. Šī recepte noder gadījumos, kad kādā citā ēdienā, kā piemēram, kūkā, saldējumā vai majonēzē ir nepieciešami tikai olu dzeltenumi.

Lai izmēģinātu kaut ko savādāku par klasiskiem cepumiem, nolēmu pievienot samaltus lazdu riekstus. Šim solim mani pamudināja manis ceptā Cielaviņas torte, kur receptē bezē kārtai bija jāpievieno lazdu rieksti.

No receptē minētā daudzuma man sanāca divas 30 x 40 cm plātnes.

Nepieciešams:

  • 2 olu baltumi
  • 140 g pūdercukurs
  • 25g kukurūzas vai kartupeļu milti
  • 100g lazdu rieksti
  • 1 tējk. etiķis vai citrona sula
  • šķipsna sāls
  1. Uz pannas apgrauzdē riekstus, noņem miziņu, mazliet atdzesē un sasmalcina virtuves kombainā vai piestā. Liek bļodā pavisam atdzesēties.
  2. Sakarsē krāsni līdz 120- 140C grādos (tas ir atkarībā no krāsns)
  3. Saputo olu baltumus liek bļodā (vislabāk stikla, jo tad labāk putojas), pievieno sāli un  mazliet saputo līdz sāk veidoties putas. Pamazām un pa daļām pievieno pūdercukuru, masu nepārtraukti putojot. Kad viss cukurs pievienots (masa ir kļuvusi stingra un spīdīga, un pagriežot uz sānu bļodu, olas baltumu masa nekrīt ārā), pieliek izsijātus kartupeļu miltus un etiķi vai citronu sulu. Visu samaisa. Tad iecilā atdzesētos riekstus.
  4. Olu baltumu masu liek konditorejas špricē (ja tādas nav, tad var cepumus likt uz pannas vienkārši ar karoti) un veido nelielus cepumiņus.
  5. Liek krāsnī un uzreiz nogriež uz 100C grādiem un cep aptuveni 40 – 60 min. Tā kā cepumi principā tiek kaltēti nevis cepti, tad rūpīgi sekojiet līdzi, lai cepumi nekļūst brūni! Nepieciešamības gadījumā varat pat nedaudz pavērt cepeškrāsns durvis, lai cepumi neapdeg.
  6. Kad cepumi gatavi (no ārpuses tie ir cieti un mazliet pieklauvējot ir tāda tukša skaņa), atstāj tos krāsnī pilnībā atdzist.
3
593

4 Komentāri

  1. agnese 02/09/2012 at 13:42

    Redzēju,kad biju ciemos, bet pagaršot neiedevi:)

    Atbildēt
  2. Mētra 31/12/2013 at 14:05

    Bet kā dara , ja krāsnij ir konvekcija ( gaisa plūsma)? Vai to atstāt vai labāk tomēr izslēgt ?

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.