Tie kas vēl nav iepazinušies: kuskus (couscous)- putraimveidīgs / prosveidīgs izstrādājums, kas tiek gatavots no kviešu graudiem un pie mums kļuvis pazīstams salīdzinoši nesen, kaut pirmssākumi šim izstrādājumam ir meklējami jau senajā Ēģiptē. Kuskusa priekšrocība ir tā, ka tas ir ārkārtīgi viegli un ātri pagatavojams un tas ir arī veselīgs! Tāpēc kuskusa salāti ar dārzeņiem ir tie, ko gatavoju diezgan bieži.
Šī salātu recepte radās pavisam nejauši un gandrīz vai sanāca no sērijas- salāti no tā, kas ir ledusskapī 🙂 Man ledusskapī pirmie pa rokai gadījās marinēti šampinjoni. Pārējais jau bija improvizācija. Ar pievienotajiem dārzeņiem un ar to proporcijām var eksperimentēt. Bet marinētie šampinjoni ir tie, kas manuprāt, salātiem piešķir tādu patīkamu pikantumu.
Nepieciešams:
- 200 g kuskuss
- 2-3 svaigi gurķi (mazie)
- 1-2 vidēja izmēra tomāti
- 100- 150 g marinēti šampinjoni
- 1/2 – 1 neliels sarkanais sīpols
- sīpolloki vai/un pētersīļi (daudzumu jāskatās pēc katra paša vēlmēm, bet es lieku salīdzinoši daudz)
- baltvīna etiķis (vai citrona sula), sāls, melnie maltie pipari- pēc garšas
- 2 tējk. Franču sinepes
- Uzvāra kuskuss (skatīties vārīšanas instrukciju uz paciņas). Atstāj dzesēties.
- Kamēr kuskuss dziest, vidēji sīki sagriež gurķus, tomātus, marinētos šampinjonus. Sarkano sīpolu- ļoti plānās šķēlēs. Visu sajauc kopā, pievieno zaļumus un atdzisušo kuskusu.
- Salātiem pievieno salātu mērci- garšvielas+ etiķis, sinepes un viegli visu samaisa. Var pievienot arī kādu pikantāku garšvielu, ja vēlas.