Mājās gatavota jogurta recepte ir paredzēta visiem jogurta cienītājiem un arī tiem, kuri vēlas ēst veselīgus produktus bez dažādām E piedevām. Īpaši ģimenēm, kurās daudz ēd jogurtu, šis ir arī veids kā mazliet ietaupīt.
Galvenais jogurta gatavošanas procesā mājās ir pareizas piena temperatūras izvēle, kad pienam tiek pievienots jogurta ieraugs. Ja piens būs par karstu, tad ieraugs sabojāsies vai, ja par vēsu, tad ieraugs pienācīgi nesāks darboties. Bet galvenais nevajag nobīties no tām precīzajām temperatūrām un mēģināt,pat ja pirmajā reizē nesanāk ideāli.
Nepieciešams:
- apmēram 4 ēd.k. bezpiedevu jogurts, piemēram, Biolakto, grieķu jogurts vai tīrkultūra utml.
- 1 litrs 2% (vai treknāks) piens
- Pienu uzkarsē, bet nevāra! Lej pienu bļodā un atdzesē līdz 40- 42 grādu temperatūrai. Jogurtu (vai tīrkultūru) pievieno nelielam daudzumam piena, kas ieliets atsevišķā trauciņā. Visu samaisa un lej iekšā pārējā pienā. Izmaisa. Tad pārliek pāri pārtikas plēvi, ietin segā (vai ziemā var ietit segā un likt pie radiatoriem) un liek, lai gatavojas.
- Apmēram pec 8- 12 stundām jogurts gatavs. Es parasti to lieku gatavoties uz nakti. Gatavs!
- Tad jogurtu liek ledusskapī dzesēties.
- Pievieno augļus, ievārījumu vai ko citu, kas garšo, un lieliskas brokastis gatavas!
Padomi!
- Vislabāk piena temperatūru pārbaudīt ar īpaši ēdieniem domāto termometru, jo piens nedrīkst būt ne par karstu, ne par vēsu. Bet ja tāds nav, tad izmanto vienkāršu metodi- pirkstu iemērcot pienā, ir jāvar tajā noturēt pirkstu apmēram 5 sekundes.
- Ja vēlas jogurta masu stingrāku, tad to ieliek sietā un ļauj liekajam šķidrumam notecēt
394
Izskatās diezgan sarežģīti. Tomēr domāju, ka pamēģināšu uztaisīt jogurtu mājās, jo tie veikala jogurti man negaršo.
Nav tik sarežģīti kā sākumā šķiet 🙂
Vēl vienkāršāk ir gatavot termosā, nav jātin segās u.t.t. Arī pēc ~8 stundam jogurts gatavs. Izdodas arī no veikala piena, iepriekš ir tāpat jāuzsilda līdz ~40 grādiem.
Laba ideja! Būs jāpamēģina
Pingback: Pirkt veikalā vai gatavot pašiem? - Liene Gatavo