Biezpiena kūka ar mandarīniem

Ļoti viegli pagatavojama biezpiena kūka ar mandarīniem, kas var priecēt uz Ziemassvētku galda, jo piparkūku pamatne un mandarīnu želeja kūkas virspusē ir ļoti tematiski tieši šiem svētkiem. Kūka tiek gatavota bez cepšanas un vienīgais, ar ko jārēķinās to gatavojot, ir laiks, kas paredzēts kūkas masas sacietēšanai. Pamatnē esošās piparkūkas var viegli aizstāt ar citiem cepumiem un mandarīnus ar apelsīniem.

Kūkas pamatmasu veido biezpiens un grieķu jogurts, kas nozīmē, ka šī ir tāda diezgan veselīga kūkas versija. Kūku, protams, var gatavot arī citos svētkos 🙂

Nepieciešams:

Pamatnei:

  • 180 g piparkūkas (vai citi cepumi, piemēram, smilšu cepumi, Selgas cepumi utt.)
  • 60 g sviests

Pamatmasa:

  • 400 g biezpiens (vēlams ņemt tādu, kas ir smalks. Ja ir graudains, tad to vajadzēs sablendēt)
  • 200 ml saldais krējums
  • 250 g grieķu jogurts
  • 70 g cukurs
  • 1,5 ēd.k jeb 14 g želatīns (+100 ml auksts ūdens uzbriedināšanai)

Virsējā kārta:

  • 400 g mandarīni (svars bez mizas)
  • 1 – 2 tējk. cukurs vai pēc garšas (man bija ļoti saldi mandarīni, tāpēc es neliku vispār)
  • 1 ēd.k želatīns jeb 9 g (+50 ml auksts ūdens uzbriedināšanai)
  1. Sasmalcina cepumus, pievieno izkausētu sviestu un visu samaisa līdz veidojas irdena cepumu masa, kas atgādina slapjas smiltis.
  2. Kūkas formu un noņemamām malām (22- 23 cm diametrā) pilnībā izklāj ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi (arī malas). Sagatavoto masu liek kūkas formā, vienmērīgi izlīdzina un ar pirkstiem kārtīgi piespiež, lai veidojas stingra pamatne. Liek uz kādām 30 min ledusskapī, lai masa sacietē.
  3. Metāla bļodā liek želatīnu, pārlej ar ūdeni un atstāj to uzbriest vismaz 7 – 10 minūtes.
  4. Tikmēr gatavo pamatmasu – saldo krējumu saputo ar cukuru līdz masa gana stingra, pievieno grieķu jogurtu un biezpienu. Visu samaisa.
  5. Uzbriedušo želatīnu uz pavisam nelielas uguns izkausē. Tiklīdz želatīns izkusis, to ņem nost no uguns. Nekādā gadījumā nedrīkst želatīnu uzvārīt, jo tā zūd tā sarecēšanas spējas.
  6. Pamatmasā iemaisa uzbriedināto un izkausēto želatīnu – maisot ar putojamo slotiņu želatīnu lēnām lej klāt masai. Kad viss pievienots, vēlreiz kārtīgi samaisa.
  7. Lej kūkas formā un liek atpakaļ ledusskapī uz apmēram 2 stundām, lai masa sacietē.
  8. Mandarīnu sablendē, lai masa pavisam viendabīga. Ja vēlas, pievieno cukuru vai kādu citu saldinātāju. Es neliku, jo mani mandarīni bija ļoti saldi.
  9. Metāla bļodā liek želatīnu, kas paredzēts kūkas virskārtai, pārlej ar ūdeni un atstāj to uzbriest vismaz 7 – 10 minūtes.
  10. Želatīnu izkausē pēc tāda paša principa kā rakstīts 5. punktā un lēnām pievieno sablendētiem mandarīniem. Lej uz sastingušās kūkas pamatnes. Liek atkal ledusskapī uz vismaz 2 – 3 stundām, kamēr masa sastingusi.
  11. Sagriež gabalos un pasniedz svētku galdā.
4
123

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.