Vārds tahini kādam noteikti ir svešvārds, kaut gan brīdī, kad uzzināsi, kādas ir tā sastāvdaļas, nemaz tik neparasts tas nelikies. Tahini ir sezama sēklu pasta, kas tiek gatavota no grauzdētām sezama sēklām un nedaudz eļļas. Veikalā tā ir atrodama, bet ne visur, tāpēc piedāvāju iespēju šādu pastu pagatavot pašiem.
Ārkārtīgi viegli pagatavojama, ja vien mājās ir blenderis. Tahini jeb sezama sēklu pastu izmanto turku zirņu humusā, tas ir lielisks papildinājums dažādām salātu mērcēm.
Nepieciešams:
- 200 g sezama sēklas
- 2 – 4 ēd.k. laba extra virgin olīveļļa vai sezama sēklu eļļa (ja vēlas intensīvāku sezama sēklu garšu)
- Uz sausas, pavisam nedaudz sakarsētas pannas uzber sezama sēklas. Cep uz pavisam nelielas uguns, nepārtraukti maisot, lai nepiedeg, apmēram 3 min vai kamēr sezama sēklas kļūst gaiši brūnas.
Sēklas apcepas ļoti ātri, tāpēc ir svarīgi tās neatstāt bez uzraudzības. Pārceptas sēklas būs rūgtas un tahini nebūs garšīgs.
- Apceptās sezama sēklas no pannas ber uz lēzena šķīvja vai bļodiņa un pilnība atdzesē.
- Atdzesētās sēklas der zaļumu smalcinātājā vai virtuves kombainā un sasmalcina līdz masa viendabīga. Tad pa karotei pielej klāt eļļu un blendē, kamēr masa paliek šķidrāka t.i. tāda biezas pankūku mīklas konsistence.
- Lej nelielā burciņā un uzglabā vēsā vietā. Tahini būs nedaudz rūgts un tas ir ok – tādam tam ir jābūt.
- Tahini ir svarīga sastāvdaļa humusa pagatavošanai, kā arī lieliska piedeva dažādām salātu mērcēm.
2 105
Pingback: Krāsnī cepts puķkāposts - Liene Gatavo
Pingback: Sezama sēklu cepumi (bez olām un miltiem) - Liene Gatavo