Melleņu mafinu receptes ir ļoti daudz un dažādas. Šī ir tikai viena no tām. Klasiski mafiniem pievieno pienu, bet tā kā manā ledusskapī piens ir ļoti reti, tad atradu šādu recepti, kur mafinos tiek izmantots skābais krējums vai grieķu/ turku jogurts. Melleņu mafini jeb kēksiņi izdevās ļoti labi!
Tā kā svaigu melleņu sezona nav pārāk gara, tad šajā receptē var izmantot arī saldētas mellenes (vai arī citas ogas), tikai tad mafini ir jācep nedaudz ilgāk nekā ar svaigām ogām.
No receptē minētā mīklas daudzuma sanāk 12 mafini jeb kēksiņi.
Nepieciešams:
- 250 g milti + 1 ēd.k. melleņu apviļāšanai
- 150 – 170 g mellenes (svaigas vai saldētas) – šajā receptē izmantoju meža mellenes
- 240 g skābais krējums vai grieķu jogurts
- 2 lielas olas (istabas temperatūrā)
- 150 g cukurs (var likt 200 g, ja gribās saldākus)
- 120 ml eļļa (vēlams neitrālas garšas) vai izkausēts sviests
- 1 tējk. cepamais pulveris
- 1/4 tējk. soda
- 1/2 tējk. sāls
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
- brūnais cukurs – pārkaisīšanai (nav obligāti)
- Ar mikseri sakuļ olas ar cukuru un sāli, kamēr masa kļūst krietni gaišāka (apmēram 3 – 5 min). Pieliek skābo krējumu vai jogurtu, eļļu, vaniļu un visu samaisa.
- Citā traukā samaisa izsijātus miltus, cepamo pulveri un sodu. Gatavo maisījumu pa daļām (3 piegājienos) pievieno mitrajām sastāvdaļām un samaisa.
Maisa, kamēr milti ir iemaisījušies masā, bet ne vairāk. Ir svarīgi nepārmaisīt, lai mafini būtu gaisīgi!
- Mellenes apviļā miltos (tas palīdz ogām mīklā neizšķīst, nenokrāsot to un nenogrimt mīklas dibenā, bet iemaisīties tajā vienmērīgi) un uzmanīgi jeb maigi iecilā mīklā.
- Mafinu pannu izklāj ar mafinu papīriņiem un mīklu liek iekšā formiņās 12 vienādās daļās. Pārkaisa ar brūno cukuru.
- Cep 180 C grādos apmēram 15 – 20 minūtes vai līdz koka iesms, iedurts mafinā, ir sauss.
- Gatavos mafinus pēc izņemšanas no krāsns un pāris minūtes atdzesē pannā. Ņem ārā, pilnībā atdzesē un ēd gardu muti 🙂
4 791