Ogu laiks Latvijā ir īss, bet tik intensīvs, ka to noteikti jāizmanto. Jāņogas ir tās ogas, kuras parasti izmanto sulas vai debesmannas pagatavošanai, nu tad, lūk, viens variants, kā to izmantot – jāņogu krēms jeb “curd”.
Curd no angļu valodas tiešā tulkojumā nozīmē biezpiens, bet šim krēmam pat nav ne attāla radniecība ar mūsu izpratnē biezpienu. Tāpēc es to saucu par krēmu. Valstīs, kur to daudz lieto, vispopulārākais un klasiskākais ir citronu curd.
Šāda krēma pagatavošanai var izmantot arī citus skābus augļus un ogas, kas ir tipiskas un pieejamas Latvijā. Es šajā gadījumā izmantoju jāņogas. Krēmu var vienkārši likt uz maizes vai izmantot kūkās kā pildījumu vai desertos.
Nepieciešams:
- 200 ml jāņogu sula (bez cukura) vai 3 lielas saujas svaigas jāņogas ar visiem kātiņiem*
- 150 g sviests
- 2 lielas olas (vai 3 mazākas olas)
- 2 lieli olu dzeltenumi
- 80- 100 g cukurs
- Olas un olu dzeltenumus ieliek metāla vai citā karstumizturīgā bļodā (tas tāpēc, ka to pēc tam būs jāizmanto krēma pagatavošanai karsta ūdens tvaikos) un ar putojamo slotiņu viegli saputo kopā ar cukuru, pievieno jāņogu sulu. Visu izmaisa.
* Ja ir svaigas jāņogas, tad ieliek tās katliņā un pielej pavisam nedaudz ūdens (apmēram 1 cm virs ogām) un vāra apmēram 10 min uz vidējas uguns, kamēr ogas mazliet pašķīdušas un ir izdalījusies sula. Tad ogu masu lej smalkā sietā un izspiež no biezumiem sulu. Atdzesē.
- Katlā uzvāra nedaudz ūdens un liek virsū uzliek bļodu ar olu, sulas un cukura maisījumu (bļoda nevar saskarties ar ūdeni!).
- Kad masa ir silta, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un visu izmaisa.
- Ar putojamo slotiņu nepārtraukti (kas ir ļoti svarīgi!) maisa krēmu līdz tas sabiezē (apmēram 7 – 10 minūtes).
- Krēms ir gatavs tad, kad izskatās apmēram tāds kā mazliet šķidrāks skābais krējums.
- Bļodu noņem no katliņa, kur tas gatavojies un turpat bļodā atstāj dzesēties.
- Ja krēmu vēlas ilgāk uzglabāt, tad karstu liek tīrās un izkarsētās burciņās. Ja dzesējiet bļodā, tad brīdī, kad tā pavisam atdzisusi un jūs vēlaties likt to ledusskapī, bļodu pārklājot ar plēvi, to piespiežot masai, lai uz krēma neveidojas cieta virskārta.
- Uzglabā ledusskapī. Krēmu vēlams izlietot apmēram nedēļas laikā.
Fantastiski! Jàņoga- Latvijas citrons. Esmu gatavojusi šādu citronu krēmu. Tagad jāgatavo jāņogu.