Klasiskais biezpiena sacepums daļai cilvēku ir bērnības garša, kad tas tikko izcepts, vēl nedaudz silts tikai ēsts kopā ar ķīseli vai vienkārši tāpat. Man arī tāds sacepums ļoti garšo, taču šis sacepums būs nedaudz citādāks – bez miltiem (tātad bez glutēna) un ar salīdzinoši nelielu pievienotā cukura daudzumu. Tātad piedāvājumā biezpiena un rikotas siera sacepums ar ogām.
Rikotas (ricotta) siers ir Itāijai raksturīgs produkts un tiek gatavots no piena sūkalām, kas rodas gatavojot sieru. Rikotas siers ir krēmīgāks un nedaudz saldāks nekā mūsu biezpiens, tāpēc cukuru pievienoju salīdzinoši maz. Savukārt ogas sacepumam piešķir patīkami svaigu kontrastu. Ogas var ņemt tādas, kas pašiem vislabāk garšo vai kas nu kurā sezonā ir aktuāls. Vajag tikai ļauties eksperimentiem!
Sacepums tekstūras ziņā nedaudz atšķiras no klasiskā sacepuma – tas ir nedaudz mīkstāks un mitrāks. Ogas tam piešķir papildu garšu niansi un tas var tikt ēsts kā pilnvērtīgs deserts vai uzkoda.
Nepieciešams:
- 500 g vājpiena biezpiens (0,5%)
- 500 g rikotas siers
- 5 olas
- 150 g kartupeļu ciete
- 50 – 100 g cukurs
- 150 g grieķu jogurts vai skābais krējums
- 1 tējk. cepamais pulveris
- pāris saujas dažādas ogas pēc izvēles vai kādai ir pa rokai (man bija jāņogas, avenes, ērkšķogas, mellenes)
- Biezpienu un rikotas sieru liek bļogā, pievieno cukuru, olas, grieķu jogurtu vai skābo krējumu un visu samaisa (neblendē!). Tad pievieno kartupeļu cieti un cepamo pulveri. Ja tomēr šķiet, ka gribās saldāku sacepumu, tad pievieno vēl mazliet cukura. Visu kārtīgi samaisa.
- Sagatavoto masu liek ar taukvielām (sviestu vai eļļu) kārtīgi izsmērētā vai ar cepamo papīru izklātā formā (man bija 30 x 20 cm keramikas forma). Masu vienmērīgi izlīdzina un pārkaisa ar ogām, bet tikai daudz, lai sacepuma mīkla starp ogām redzama t.i. nelikt pārāk biezā kārtā.
- Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 C grādos un cep apmēram 40 – 50 min (atkarībā no cepeškrāsns), kamēr biezpiena masa no augšpuses ir vidēji gaiši brūna.
- Izņem no krāsns, atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad izņem no formas un sagriež nelielos gabalos. Pasniedz ar ķīseli vai vienkārši tāpat- pārkaisītu ar pūdercukuru.