Vistas gaļu var pagatavot ļoti daudzveidīgi. Tikpat daudzveidīgas ir arī vistas gaļas marinādes. Šajā reizē piedāvāju pamēģināt ļoti garšīgu vistas gaļas pagatavošanas veidu grieķu stilā – marinādē ir grieķu jogurts, olīveļļa un citrons.
Souvlaki ir populārs ielu ēdiens Grieķijā un par tādu tiek saukta nelielos gabalos marinēta gaļa, kas uzdurta uz koka iesmiņiem un grilēta uz atklātas uguns.
Ja nu tomēr grils nav pieejams, gaļu var cept arī uz grilpannas vai cepeškrāsnī.
Šajā receptē izmantoju vistas gaļu, bet var izmantot arī cūkgaļu un jēra gaļu. Šim ēdienam burvīgi piestāv lielos gabalos sagriezti svaigi tomāti, sarkanais sīpols, tzatziki mērce, ko pavisam viegli var pagatavot, kā arī pitas maize.
Nepieciešams:
- 800 – 900 g vistas fileja vai atkauloti vistas šķiņķi bez ādas
Marinādei:
- 50 g grieķu jogurts (apmēram 1 liela ēd.k. ar kaudzi)
- 50 ml olīveļļa
- 1 ēd.k. kaltēts oregano
- 1 citrons (izspiesta sula un rīvēta miziņa)
- 1 tējk. sāls
- 1/2 tējk. malti melnie pipari
- 3 vidējas ķiploka daiviņas vai apmēra 1 tējk. ar kaudzi sarīvēts ķiploks
- 1 tējk. paprikas pulveris (nav obligāti)
- 2 ēd. k. sarkanvīna vai ābolu etiķis (nav obligāti)
- 1 neliels smalki sagriezts šalotes sīpols (nav obligāti)
- koka iesmiņi
- Vistas gaļu sagriež nelielos, apmēram 2 – 3 cm lielos gabaliņos. Gaļu liek lielā bļodā un pievieno klāt visas marinādes sastāvdaļas. Visu kārtīgi ar rokām samaisa. Bļodai uzliek vāku vai pārliek pāri pārtikas plēvi un liek ledusskapī marinēties vismaz 1 stundu, bet vislabāk un kādām 4 – 5 stundām (vai uz nakti).
- Kad gaļa pietiekami ilgi marinējusies, izņem to no ledusskapja un atstāj vismaz kādu laiku līdz apkārtējās vides temperatūrai (istabas vai ārtelpas), lai tā vienmērīgi izcepas. Tikmēr ūdenī iemērc koka iesmiņus, lai tie grilējot nesadeg.
- Gaļu uzsprauž uz iesmiem, liek grilēt uz uguns un cep no abām pusēm apmēram 3 – 5 min vai kamēr gaļa vienmērīgi izcepusies.
Ja nav grila sezona, var cept uz labi sakarsētas grilpannas, kas iesmērēta ar eļļu apmēram 5 min no katras puses vai arī cepeškrāsnī 220 C grādos uz cepamās plāns apmēram 12 – 18 minūtes.
- Gatavos vistas gaļas iesmiņus grieķu stilā jeb souvlaki pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem un gardu tzatziki mērci. Ja vēlas ēdienu papildina ar svaigu un mīkstu pitas maizi.