Āboli ir tie augļi, kas ir pieejami veikalos gandrīz visu gadu. Taču rudenī un ziemā tie kļūst par vienu no aktuālākajiem augļiem, ko ēst ikdienā un gatavot ko gardu. Ko ar tiem darīt, ja to ir ļoti daudz? Tiem ir plašs pielietojums, taču visbiežāk tos cep dažādās kūkās, plātsmaizēs un izmanto desertos, piemēram, cep krāsnī. Tos var cept arī mafinos jeb kēksiņos. Iesaku pamēģināt pagatavot šos gaisīgos ābolu mafinus ar drumstalām. Izdosies ikvienam!
Nepieciešams:
- 150 g āboli t.i. 1 paliels ābols (jau sagriezts, bez mizas un serdes). Ļoti vēlams skābs vai saldskābs.
- 1 ola
- 200 g milti
- 150 g brūnais cukurs
- 120 ml eļļa
- 120 ml kefīrs vai paniņas
- 1/2 tējk. soda
- 1/2 tējk. sāls
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts (var izmantot arī vaniļas cukuru)
- 30 – 40 g smalki sakapāti valrieksti vai pekanrieksti (nav obligāti)
Drumstalas:
- 40 g auksts sviests
- 2 ēd. k brūnais cukurs
- 4 ēd. k milti
- 1/3 tējk. kanēlis (bet nav obligāti)
Svarīgi! Lai gatavotu mafinus, olai un paniņām/ kefīram jābūt istabas temperatūrā.
- Sajauc visas drumstalām paredzētās sastāvdaļas – bļodā ieder cukuru, miltu, kanēli, aukstu sviestu un, ar pirkstiem plucinot sviestu mazos gabaliņos tā, līdz izveidojas viendabīgas drumstalas, kas nedaudz atgādinās slapjas smiltis. Ieliek ledusskapī dzesēties.
- Bļodā sajauc cukuru ar olu, eļļu, paniņām (kefīru), vaniļu līdz masa viendabīga.
- Tad pievieno izsijātus miltus, sodu, sāli un visu vēlreiz samaisa līdz masa viendabīga (lieku reizi nemaisiet, lai masu nepārmaisītu). Tad pievieno smalkos gabaliņos sagrieztus ābolus un sakapātos riekstus, ja tos lieto un visu vēlreiz samaisa.
- Ar karoti mīklu liek mafinu pannā, kurā ir ielikti mafinu papīriņi, 12 vienādās daļās. Katram mafinam sanāk apmēram 1 ēdamkarotes mīklas ar kaudzi un vēl mazliet.
- Izņem no ledusskapja sagatavotās drumstalas un pārkaisa katram mafinam nedaudz pāri.
- Cep 160C grādos iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 – 25 min (vai nedaudz ilgāk – tas ir atkarīgs no cepeškrāsns), kamēr mafini ir gaiši brūni un tur iedurtais koka skaliņš (es izmantoju koka iesmiņu) ir sauss. Labu apetīti!
126