Ābolu kūkas ir dažādas un man šķiet, ka tas ir brīnišķīgi, jo tad katrs var izvēlēties savai gaumei atbilstošāko. Katru gadu eksperimentēju ar ābolu kūkām un tāpēc šoreiz izmēģināju šādu versiju – ābolu kūka ar biezpienu. Gana vienkārša, viegli un ātri pagatavojama. Mīklai tiek pievienots biezpiens, kas kūkai iedod izteiksmīgāku garšu.
Kūku var gatavot ne tikai ar āboliem, bet arī ar persikiem vai nektarīniem – atliek tikai izvēlēties atbilstošās sezonas augļus.
Nepieciešams:
- 4 – 5 vidēji āboli
- 2 olas
- 200 g milti
- 200 g biezpiens (vēlams irdens nevis blīvs un ļoti mitrs)
- 100 g cukurs
- 120 g sviests (izkausēts)
- 2,5 tējk.cepamais pulveris
- 1 tējk. vaniļas cukurs
- 1/4 tējk. malts kardamons vai kanēlis (bet nav obligāti)
- pūdercukurs pārkaisīšanai
SVARĪGI! Visiem produktiem ir jābūt istabas temperatūrā.
- Biezpienu, cukuru un vaniļas cukuru liek bļodā un ar kāta blenderi sablendē. Tad pieliek klāt olas un izkausētu (un atdzesētu sviestu) – visus samaisa ar karoti.
- Citā traukā sajauc kopā izsijātus miltus ar cepamo pulveri (un garšvielas, ja tādas izmanto). Sajaukto masu pieber klāt iepriekš sagatavotajam šķidrajam maisījumam. Visu samaisa. Masa sanāk diezgan bieza.
- Ņem 28 cm diametra cepamo formu (var ņemt gan metāla, gan arī stikla vai keramikas). Ja metāla forma, tad izklāj ar cepamo papīru un iesmērē ar taukvielām formas mals, bet, ja ņem stikla vai keramikas formu, tad ar taukvielām izsmērē visu formu.
- Sagatavotajā traukā ieliek mīklu un ar tīrām rokām to izlīdzina pa visu formu. Tad pa virsu liek tādas palielas ābolu daivas (bez mizas un serdēm), tās nedaudz iespiežot sagatavotajā mīklā.
- Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 180 C grādos un cep apmēram 30 – 40 min (ja metāla forma) vai kamēr kūkā iedurts kociņš ir sauss. Cepšanās laiks ir atkarīgs no izmantotās formas – metāla formā tā izcepsies ātrāk, tāpēc kūkas gatavību vajag pārbaudīt pēc pirmajām 20 – 25 min.
- Izņem ārā no krāsns, atdzesē un pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.
17 033