Vienu dienu sapratu, ka es esmu pārāk maz savās receptēs izmantojusi citrusaugļus, tāpēc tapa citronu cepumi, jā, bez miltiem. To sastāvā ir mandeļu milti, kas padara šos cepumus mīkstus ar sabalansēti patīkamu citrona garšu. Noteikti garšos citrona faniem un arī tiem, kas kādu iemeslu dēļ uzturā nevar vai negrib lietot kviešu miltus.
Ja nu savā uzturā nelieto piena produktus, tad receptē esošo sviestu var aizvietot ar kokosriekstu eļļu.
Nepieciešams (12 gab. vidēja izmēra cepumi):
- 1 ola (istabas temperatūrā)
- 60 g brūnais cukurs (var likt arī balto cukuru)
- 2 ēd. k. svaigi spiesta citrona sula
- 1 ēd.k. citrona miziņa (sarīvēta uz smalkas rīves)
- 3 ēd. k. kausēts sviests (apmēram 25 – 30 g). Var likt arī kausētu kokosriekstu eļļu.
- 1 tējk. vaniļas ekstrakts vai cukurs
- 190 g mandeļu milti
- 1/4 tējk. soda
- 1/4 tejk. sāls
- Mandeļu miltus liek bļodā un kārtīgi samaisa ar sāli un sodu.
- Citā bļodā sakuļ (es to darīju ar putojamo slotiņu) olu ar cukuru, līdz masa viendabīga, tad pievieno citrona sulu, citrona miziņu, kausētu sviestu vai kokosriekstu eļļu (pēc izkausēšanas to nedaudz atdzesēt), kā arī vaniļas ekstraktu vai cukuru.
- Slapjai masai pievieno mandeļu miltu maisījumu un visu samaisa, līdz masa viendabīga. Masu ar visu bļodu liek apmēram uz 1 stundu mīklai ledusskapī atpūsties (bļodai es virsū uzlieku šķīvīti vai pārklāju ar pārtikas plēvi.
- Sagatavoto cepumu mīklu ņem ārā no ledusskapja un ar rokām gatavo nelielas bumbiņas (paliela valrieksta lielumā) – sanāks apmēram 12 gab.
Ja ir vēlme, var gatavot arī mazāka izmēra cepumus, tad sanāks vairāk.
- Bumbiņas liek uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, ar rokām vai karoti nedaudz piespiež, lai tie plakanāki un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 160 C grādos apmēram 10 – 12 min vai kamēr cepumi kļuvuši zeltaini brūni.
- Ņem ārā no krāsns un atdzesē pāris minūtes uz plāts. Tad ņem nost un pilnībā atdzesē (vislabāk uz kūku un cepumu dzesēšanas režģa).
- Slēgta traukā un vēsā vietā tos var uzglabāt vismaz nedēļu.
4 095