Kas ir kvinoja? Kvinoja ir gardas un veselīgas sēklas, ka Latvijā īpašu popularitāti piedzīvojusi tieši pēdējo gadu laikā. Kvinoja nav graudaugs, kā dažkārt uzskata, bet gan sēklas un pieder pie balandu dzimtas un ir šīs nezāles radiniece, tāpēc to mēdz dēvēt arī par rīsu balandu. Manā virtuvē tapa kvinojas salāti ar zaļajiem zirnīšiem un bekonu.
Tie, kas to nav nogaršojuši, noteikti iesaku pamēģināt pagatavot šos salātus! Tā kā kvinoja nesatur glutēnu, tad šo produktu var lietot arī tie, kas savā uzturā nevar lietot glutēnu saturošus produktus.
* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 100 g kvinoja
- 100 g svaigi vai saldēti zaļie zirnīši
- 50 – 100 g fetas vai fitaki siers
- 5 šķēlītes bekona
- sauja baziliks, pētersīļi
- 50 g mandeles (sasmalcinātas)
Mērcei:
- 1 citroni
- 50 ml olīveļļa
- 1- 2 ēd.k. medus
- ¼ tējk. sāls
- Izvāra kvinoju, ievērojot instrukciju uz kvinojas iepakojuma (kvinoju var izvārīt arī dienu iepriekš). Lai iegūtu izteiksmīgāku garšu, varat kvinoju pirms vārīšanas uz sausas pannas mazliet (5 min) apgrauzdēt, visu laiku to maisot.
- Kamēr izvārītā kvinoja dziest, saldētos zirņus pārlej ar karstu ūdeni un atstāj ūdenī apmēram 5 min. Kad kvinoja atdzisusi, pievieno blanšētos zirņus, gabaliņos sasmalcinātu fetas sieru, gabaliņos saceptu bekonu, zaļumus un riekstus.
- Visas mērces sastāvdaļas kārtīgi samaisa un pievieno salātiem.
- Atļauj mazliet garšām savilkties un gatavs!
233