Novembris ir mūsu valsts svētku mēnesis, kad tiek svinēta mūsu valsts dzimšanas diena. Tāpēc gribu piedāvāt tādus ēdienus, kuros tiek izmantoti Latvijai raksturīgie produkti. Un šajā gadījumā- grūbas, precīzāk grūbu un tomātu sautējumu. Ja vēlas, lai ēdiens būtu ļoti ātri gatavs, tad noteikti grūbas pirms gatavošanas vismaz pāris stundas izmērcē (vai var atstāt pa nakti).
* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 250 g grūbas
- 800 g tomāti savā sulā (gabaliņos) vai arī var lietot svaigus tomātus- bez mizas un sasmalcinātus
- 300- 500 ml teļa vai liellopa gaļas buljons (var lietot arī dārzeņu buljonu)
- 1 vidējs sīpols
- 2 lielas ķiploku daiviņas
- 1 vidējs burkāns
- Sauja svaigi pētersīļi
- Sauja svaiga bazilika
- 70- 100 g smalki sarīvēts Parmezāna siers
- 1 tējk. kaltēts timiāns
- 1 -2 tējk. brūnais cukurs (vai mazliet vairāk, ja liekas, ka sautējums par skābu)
- Olīveļļa cepšanai
- Sāls, pipari- pēc garšas
- Grūbas nomazgā un liek vismaz uz pāris stundām mērcēties.
- Katlā nelielā eļļas daudzumā apcep smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pieliek uz rupjas rīves sarīvētu burkānu, smalki sagrieztus ķiplokus, tomātus, pielej buljonu un liek klāt kārtīgi noskalotas un izmērcētas grūbas. Kad sautējums sāk vārīties, nogriež mazāku uguni un sautē apmēram 20- 30 min vai kamēr grūbas ir mīkstas. Ja vārīšanās laikā liekas, ka pietrūkst šķidruma, pielej vēl karstu buljonu.
- Kad grūbas mīkstas, pievieno cukuru, smalki sagrieztus zaļumus, timiānu un sarīvēto Parmezāna sieru. Visu samaisa, pievieno pēc garšas sāli un piparus, izmaisa un ļauj apmēram 5- 10 min visām garšām savilkties.
277