Apelsīnu krēma tarte

Krēmu jeb angļu valodā „curd” var gatavot no dažādām, vēlams skābākām ogām vai augļiem, kādi vien ir pieejamas. Esmu gatavojusi krēmu gan no smiltsērkšķiem, gan citroniem. Šoreiz kārta apelsīniem un top apelsīnu krēma tarte.

Tā kā apelsīnu krēma tarti ir jāpasniedz mazliet atdzesētu, tad tas būs lieliski atspirdzinošs deserts ar nelielu šokolādes piedevu karstā vasaras dienā.

* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”

Nepieciešams:

  • 300 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas bez biezumiem (apmēram 2- 3 apelsīni)
  • 250 g sviests
  • 120 g cukurs
  • 6-8 lielu olu dzeltenumi
  • 1-2 ēd. k. sīki sasmalcinātas apelsīnu mizas
  • 60 g melnās šokolādes (nav obligāti)

Pamatnei (smilšu mīkla):

  • 160 g milti (izmantoju pilngraudu kviešu miltus)
  • 30 g cukurs
  • 90 g sviests
  • šķipsniņa sāls
  • ½ olas
  • 1 ēd.k. sīki sasmalcināti lazdu rieksti (iepriekš grauzdēti un bez miziņas)
  • 1-2 ēd.k. ledus auksts ūdens

Sagatavo smilšu mīklu.

  1. Aukstu sviestu saplucina mazos gabaliņos un samaisa kopā ar pārējām sausajām sastāvdaļām. Drupinot sviestu veido irdenu, smiltīm līdzīgu mīklu. Kad mīkla gandrīz gatava, pieliek olu un aukstu ūdeni un visu samīca. Saveļ mīklu garenā bumbā un liek ledusskapī atpūsties (20- 30 min).

Krēma gatavošana.

  1. Kamēr mīkla dziest, gatavo apelsīnu krēmu.
  2. Nelielu bļodu liek uz katla, kurā vārās ūdens (t.i. liek bļodu ūdens tvaikos, bet tā, lai bļodas dibens nesaskaras ar ūdeni. Es izmantoju metāla bļodu).
  3. Bļodā lej apelsīnu sulu, liek apelsīna miziņu, gabalos sagrieztu sviestu, cukuru un visu izkausē. Tad pa vienam liek olas dzeltenumu un kārtīgi izmaisa ar putojamo slotiņu.
  4. Tagad ir jābūt pacietīgam un cītīgi maisot jāgaida, kamēr masa kļūst biezāka un krēmīga, tāda, kas nevis strauji, bet salīdzinoši lēni notek no karotes. Vajadzīgas 10- 15 minūtes vai pat ilgāk. Nesatraucieties, ja karstā masa nav pietiekami bieza, jo tā kļūs biezāka, kad atdzisīs. Ja nu tomēr šķiet, ka krēms joprojām nav gana biezs, var pielikt vēl vienu papildus olas dzeltenumu .
  5. Izberž caur sietu un atdzesē.

Kūkas cepšana un kārtošana.

  1. Ņem ārā atdzisušo mīklu, izrullē plānu mīklu tādā formā, kāda ir kūkas forma (es ņēmu garenu taisnstūra formas), liek formā. Formu liek ledusskapī atdzist apmēram 15 min. (ja to neizdarīs, tad mīkla cepšanās laikā var sarauties).
  2. Kamēr mīkla atdziest, tikmēr izkausē šokolādi (ja tādu vēlas likt) ūdens tvaikos (tāda paša metode kā krēma gatavošanā – šokolāde ir jākausē karstos ūdens tvaikos).
  3. Mīklas formu ņem ārā no ledusskapja, pārklāj ar cepamo papīru un noslogo to (liek virsū speciālās cepamās pupiņas. Es izmantoju parastus pelēkos zirņus), liek cepties 180 grādos apmēram 10 min. Tad izņem no krāsns, noņem papīru un liek vēlreiz atpakaļ un 5- 10 min vai kamēr mīkla ir skaisti gaiši brūna.
  4. Formā lej iekšā izkausēto šokolādi un izlīdzina to ar kulinārijas otiņu tā, lai pamatne ir vienmērīgi pārklāta. Atdzesē vēsā vietā 5- 10 min. vai kamēr šokolādes kārta ir nedaudz sacietējusi. Tad ņem ārā un liek virsū atdzisušo apelsīna krēmu, ko vienmērīgi izlīdzina. Liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām.
  5. Apmēram 30 min pirms pasniegšanas tarti izņem ārā.
5
358

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.