Teļa gaļas un dārzeņu sautējumam iedvesmu smēlos kādā uzbeku restorānā, kur tā nosaukums bija kovurma fergāņu gaumē. Tā kā man tas ļoti garšoja, tad izdomāju pamēģināt ko līdzīgu pagatavot mājās. Es noteikti nepretendēju un autentisku uzbeku tradicionālo ēdienu, bet garšoja gandrīz tāpat kā restorānā.
Teļa gaļas vietā var izmantot arī vistas un liellopa gaļu.
* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 300 g teļa gaļa
- 2 vidēji sīpoli
- 2 lieli burkāni
- 1 liela vai 2 vidējas sarkanās paprikas
- 3- 4 daiviņas ķiploka
- 50 g sezama sēklas
- 50 ml sojas mērce
- ½ čili pipars
- ½ citrona sulas
- 3 ēd.k. balzamiko etiķa
- 2 ēd.k. austeru mērces
- 50 ml ūdens
- Šķipsna čili pulveris (ja vēlas pikantāku ēdienu)
- sāls un svaigi malti pipari- pēc garšas
- eļļa cepšanai
- pāris ēd.k. sagrieztu zaļumu pēc izvēles (pētersīļi, kinza) dekorēšanai
Sagatavo mērci- nelielā traukā sajauc ūdeni, sojas mērci, austeru mērci, balzamiko etiķi, smalki sagrieztu čili piparu, citrona sulu un šķipsnu čili pulvera.
Sagriež gaļu garenās strēmelēs un ātri apcep uz karstas pannas un pavisam nelielu daudzumu eļļas.
Noliek malā kādā bļodiņā. Garenās strēmelēs sagriež papriku, burkānus, vidēji smalki sagriež sīpolus un ķiplokus. Uz pannas lej eļļu un liek cepties sīpolus (cep apmēram 1 minūti), tad pievieno burkānus (arī apcep kādu minūti) un tad papriku. Beigās pievieno smalki sagrieztu ķiploku. Pievieno sezama sēklas. Visu ātri apcep.
Lej klāt sagatavoto mērci, pievieno sacepto gaļu, kārtīgi izmaisa un visu sautē uz vidējas uguns apmēram 20 minūtes, kamēr dārzeņi gandrīz mīksti, bet ne izjukuši. Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem un pasniedz.