Vienkāršais Napoleons

Ar šo recepti ir tā. Uzreiz pasaku, ka es nepretendēju uz klasiskās un vispareizākās Napoleona receptes statusu, tāpēc es to nosaucu – vienkāršais Napoleons.

Kolēģes lūdza ielikt šo recepti, jo pāris reizes biju palutinājusi viņas ar šo gardumu. Tik vienkāršs tas ir tāpēc, ka šajā receptē izmantoju jau gatavu kārtaino mīklu, līdz ar to gatavošanas process ir krietni ātrāks. Ieteiktu izmantot tādu kārtaino mīklu, kuras sastāvā ir sviests.

Kāpēc gan cilvēkiem neparādīt, ka Napoleona kūku var pagatavot arī šādi – tā, kā es to gatavoju – pavisam vienkārši?

Nepieciešams:

  • 500 g kārtainā bezrauga mīkla (vēlams tādu, kuras sastāvā ir sviests nevis margarīns) + apmēram 100 g mīklas garnējumam

Pildījumam (vārītais krēms):

  • 150 g mīksts sviests
  • 400 ml piens
  • 4 olas
  • 4 ēd. k. milti (bez kaudzes)
  • 4 ēd. k. cukurs
  •  2 tējk. vaniļas cukurs
  1. Ja kārtainā mīkla ir bijusi saldētavā, tad to izņem ārā un ļauj tai atkust. Tikmēr gatavo krēmu.

Kūkas krēms.

  1. 300 ml pienu lej katliņā un liek vārīties. Kamēr piens silst, izmantojot blenderi vai mikseri, sakuļ olas ar 2 ēd.k. cukura un vaniļas cukuru. Pievieno miltus, mazliet sakuļ, tad pielej 100 ml piena un vēlreiz sakuļ.
  2. Kad piens uzvārījies, uguni nogriež uz pašu mazāko iespējamo. Tad uzkarsētajam pienam lej klāt sagatavoto sakulto olu/piena/miltu masu- nepārtraukti maisot (šo ir svarīgi ievērot, jo savādāk krēms piedegs!) , karsē līdz masa ir bieza skābā krējuma konsistencē. (Es šajā maisīšanas procesā izmantoju putojamo slotiņu). Katliņu ar krēmu noņem no uguns un strauji atdzesē, ieliekot aukstā ūdens peldē. Ziemā var izlikt ārā- sniegā, ja ir tāda iespēja. Lai krēms ātrāk atdzistu, to ik pa laikam apmaisa.
  3. Kamēr krēms dzesējas, sakuļ mīkstu sviestu ar 2 ēd.k. cukura līdz sviests kļūst gaišāks un cukurs ir gandrīz izkusis. Sakulto sviestu iemaisa pilnībā (!!!) atdzesētā krēmā. Liek ledusskapī dzesēties.

Mīklas sagatavošana.

  1. Kad mīkla ar atkususi, ņemu 2 mīklas plāksnes (vienā iepakojumā ir 6 gab.), nolieku blakus tā, lai viena plāksnes mala ir nedaudz pāri otrai un tad izrullēju krietni plānāku līdz izveidojas viena lielāka plāksne. Tā būs viena kūkas kārta.
  2. Sagatavoto plāksni liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad ar dakšiņu sadursta mīklu, lai tā tik ļoti nepiepūstos.
  3. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos apmēram 10 min vai kamēr mīkla ir skaisti gaiši brūna. Un tā dara vēl 2 reizes, līdz ir gatavas visas 3 kūkas kārtas. Atdzesē.

Garnējums jeb drumstalas.

  1. 1 vai 2 mīklas plātnes sagriež nelielos gabalos un cep tāpat kā kūkas kārtas līdz tās gaiši brūnas. Atdzesē un tad ar rokām sadrupina drumstalas.

Kūkas kārtošana.

  1. Kad kūkas kārtas gatavas, ņem 1 kūkas kārtu, liek virsū apmēram 1/3 sagatavotā krēma, vienmērīgi izlīdzina un liek nākamo mīklas kārtu, tad krēmu. Arī kūkas malas apsmērē ar gatavo krēmu. Kūkas virsmu un malas pārkaisa ar sagatavotajām drumstalām.
  2. Liek ledusskapī, lai savelkas vismaz pāris stundas. Es parasti to gatavoju iepriekšējā vakarā un pa nakti tā stāv ledusskapī.

Labu apetīti!

6
2 216

1 Komentārs

  1. kristine 28/09/2014 at 11:17

    Ļoti vienkārši un garšīgi!!!iesaku pamēģināt visiem.

    Atbildēt

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.