Mazie sāļie kīši (quiche)

Domāju, kā lai nosauc šo ēdienu, jo latviski vārds “quiche” tiek tulkots kā sāļais pīrāgs, bet tā kā tie ir tādi maza izmēra sāļie pīrāgi, tad lai būtu – mazie sāļie kīši.

Parasti taisu liela izmēra sāļo pīrāgu jeb kīšu, taču šoreiz izlēmu mazliet pamēģināt to uztaisīt mafinu pannā. Un tas patiesībā ir ļoti ērts veids, lai paņemtu līdzi uzkodas izbraukumos pie dabas – nav jādomā, kur dabūt nazi lielā pīrāga sagriešanai un nav vajadzīgi arī šķīvji to ēšanai, kā teikt, kompaktais kīšs.

Man sanāca 12 gab. bezgala gardas un sātīgas uzkodas.

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 220 g milti
  • 120 g auksts sviests
  • 1/2 tējk. sāls
  • 3- 4 tējk. auksts ūdens

Pildījumam:

  • 3-4 olas
  • 150 ml saldais krējums (var aizvietot ar 10% kafijas krējumu)
  • 100 g cietais siers
  • 200 g kūpinātas vistas vai cūkgaļas, vai bekona
  • 1 sīpols
  • sāls un pipari pēc garšas
  • dažādas sēklas (linsēklas, sezama sēklas, ķirbju sēklas utml.) pārkaisīšanai
  1. Miltus sajauc ar sāli, pievieno sīkos gabalos sasmalcinātu sviestu. Visu šo masu ar pirkstiem drupina, līdz izveidojas rīvmaizei (vai smiltīm) līdzīgas konsistences masa. Tad pieliek ūdeni, mīca mīklu līdz to var savelt nelielā bumbā. To liek ledusskapī atpūsties apmēram 15 min. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem.
  2. Tikmēr gatavo pildījumu- sīki sagriež sīpolu, nelielās strēmelēs gaļu un to visu nedaudz apcep olīveļļā uz pannas līdz sīpoli kļūst zeltaini.
  3. Tad no ledusskapja ņem ārā mīklu un sadala 12 vienādās daļās, liek mafina pannas formās, veidojot pamatu sāļajiem groziņiem.  Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 5- 10 min, līdz mīkla ir pavisam nedaudz brūna. Ņem ārā un liek groziņos sacepto gaļu ar sīpoliem.
  4. Sakuļ olas, pievieno saldo krējumu un smalki sarīvētu sieru, sāli, piparus. Sagatavoto masu lej iekšā groziņos. Ja ir vēlēšanās, tad var pārkaisīt ar dažādu sēklu maisījumu, piemēram, linsēklām, saulespuķu sēklām, ķirbju sēklām utt.
  5. Cep 180 grādos apmēram 20- 30 min vai kamēr kīši ir gaiši brūni apcepušies.

 

3
602

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.