Skābeņu zupa ir īstena pavasara zupa. Šo zupu es parasti gatavoju tikai to sezonas laikā, bet kādam kārojas to gatavot arī citā gadalaikā, tad tagad ir lieliska iespēja tās iegādāties burciņās (tikai tādā gadījumā skatieties ar sāls daudzumu zupā, iespējams neko papildus nevajadzēs pievienot).
Ir dažādas šīs zupas variācijas, klasiskā skaitās ar kūpinātu gaļu, bet es piedāvāju izmēģināt bez tās. Kā jau visām zupām- pamatu pamats ir labs buljons, tāpēc nevajag žēlot laiku un to pagatavot pašam- tas patiešām nav sarežģīti.
Un vēl – ja vēlaties eksperimentēt ar garšām, tad zupā pusi no skābenēm var aizstāt ar jaunajām nātrēm.
* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 1 – 2 saujas svaigu skābeņu
- 4 kartupeļi
- 1- 2 vidēji burkāni
- ½ no vidēja purava
- 1,5 – 2 l dārzeņu vai vistas buljons
- 2 -3 vārītas olas
- 1 neliela sauja auzu pārslas (var likt arī putraimus vai grūbas, bet jāņem vērā, ka tām vajag būt iepriekš izmērcētām un tās vārās ilgāk, tāpēc būtu jāpievieno buljonam zupas vārīšanās sākumā)
- 1-2 lauru lapas
- sāls pēc garšas
- sviests vai eļļa cepšanai
- Katlā lej buljonu un liek vārīties. Sagriež ripiņās burkānu un kubiciņos sagriež kartupeļus, kā arī puravu (ripiņās). Kad buljons sāk vārīties, liek iekšā burkānus, kad burkānu pusmīksti, pievieno kartupeļus. Pannā sakarsē mazliet sviestu un apcep sagriezto puravu. Pievieno zupai. Pieliek arī auzu pārslas. Pievieno sāli, ja nepieciešams. Vāra līdz visas zupas sastāvdaļas mīkstas.
- Katlu noņem no uguns, pieliek vidēji smalki sagrieztas skābenes un izmaisa. Pasniedz ar vārītas olas pusīti, daiviņām vai arī var uz rupjas rīves sarīvēt to.
Paldies, Liene.